23948sdkhjf

Mycket att vinna på genusplogning

Genom att planera snöröjningen smartare vill Karlskoga öka tillgängligheten och förbättra jämställdheten. – När samma maskinentreprenör tar ansvar för helheten i ett område blir det oftast bättre plogat, säger Bosse Björk.
Snöröjningen har fått ett oväntat genusperspektiv bland Sveriges kommuner sedan Karlskoga tog initiativet till att försöka göra plogningen mer jämställd. Startskottet var en jämställdhetsutbildning i SKL:s regi för avdelningschefer på samhällsbyggnadsförvaltningen.

– Personalen på samhällsbyggnad skämtade med varandra om att var det något man i alla fall kunde utesluta när det gäller jämställdhet så är det snöröjning. Efter skämtet tystnade gruppen. Vid eftertankens kranka blekhet var kanske inte snöröjning så könsneutralt som man först tänkte, säger Bosse Björk, planchef.

Den ansvarige gatuchefen för snöröjningen på kommunens mark gjorde en snabb analys och kunde snart konstatera att ringleder och bilvägar röjdes först, ofta sent om nätterna när vägarna främst nyttjades av några långtradare. Sist av allt röjdes gång- och cykelvägar.

– När gatukontorets personal tittade närmare på vem det är som använder bil- respektive gång- och cykelvägar insåg de att prioriteringen får olika följder för kvinnor och män, säger Bosse Björk.

Forskning visar att det är långt vanligare att män kör bil liksom att kvinnor oftare går, cyklar eller följer med som passagerare i bilen eller tar sig fram kollektivt. Ensamstående kvinnor med barn och singelkvinnor står för den högsta andelen gång- och cykelresor av alla grupper.

Praktiskt har förändringen gått till så att organiserandet av snöröjningen har gått från uppdelning i kategorier till geografisk uppdelning.

– Inom ett geografiskt område kunde tidigare en maskinentreprenör vara ansvarig för skolgården, gång, cykelvägar och gator medan en annan för gator.

Resultatet kunde bli snövallar, ett hinder för de som ville ta sig in till daghemmet.

– När samma maskinentreprenör tar ansvar för helheten i ett område blir det oftast bättre plogat, säger Bosse Björk.

– På detta sätt anpassas snöröjningen bättre till människors vardagslivspussel och transportsätt.

Det var inte svårt att införa den jämställda snöröjningen och inte blev det dyrare heller.

– Vi har ju bara börjat planera snöröjningen på ett annat sätt. Det har inte kostat kommunen någonting, säger Bosse Björk.

Tvärtom menar han att det nya greppet sparar pengar och hänvisar till statistik. Tre gånger fler fotgängare skadas i halkolyckor än bilister. Kostnaden för vård och produktionsbortfall är fyra gånger högre än kostnaden för vinterväghållning.

– När kostnaderna för fotgängares halkolyckor en vintersäsong i Skåne ska uppskattas visar det sig att den totala kostnaden för sjukvård och produktionsbortfall är omkring 36 miljoner kronor, säger Bosse Björk.

Idén om jämställd plogning har nu börjat sprida sig. Sveriges kommuner Landstings video hållbar jämställdhet – snöröjning, har sett av 1 400 personer på nätet. I Stockholm har Vänsterpartiets Kajsa Stenfelt lagt in en skrivelse till trafiknämnden om att Stockholm bör följa efter Karlskoga och i Söderköping motionerar nu Vänsterpartiet i samma syfte.

Enligt Magnus Jacobson, kommunikationsansvarig vid Sveriges kommuner och Landsting väntas flera kommuner följa efter.

– Karlskoga är ett föredöme inom jämställd snöröjning.

Någon nackdel med nyordningen kan inte Magnus Jacobsson se.

– Nej, det har jag svårt att se. Fördelarna överväger. Det kan man om inte annat se i vår film på nätet.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064