Tvillingar på hjul
Med hjälp av bland annat ett trepumps hydraulsystem och ett flertal inställningar som optimerar maskinen för olika arbetsmoment ska den nya generationen hjulgrävare från CNH-familjen nu stärka sin ställning bland 15-20-tonsmaskiner – till att börja med.
När CNH släpper den nya generationen hjulgrävare är rättvisan stor inom familjen. Även om förpackningen skiljer något är de tre modellerna som visas upp av Case och New Holland i det närmaste identisk med motsvarande storlek hos systerföretaget. Ett naturligt resultat av gemensam produktutveckling. På bandgrävarsidan är New Hollands maskiner fortfarande baserade på Kobelco-teknologi, men det samarbetet ändrade form vid årsskiftet och så småningom lär vi se vilken inriktning som kommer att styra de framtida bandgrävarna.
Bland koncernens nya hjulgrävare är det dock helt uppenbart att maskinerna präglas av samma DNA. Lika klart är det att maskinerna tagit ett steg framåt i utvecklingen.
– Ambitionen vid utvecklingsarbetet har varit att leva upp till kundernas krav på driftsäkerhet, produktivitet, precision och enkelhet. För att nå dit har vi bland annat satsat mycket på att utbilda vår personal. Vi har lagt stor vikt vid utformningen av såväl tekniska lösningar som kritiska komponenter. Hytten med väldesignade reglage och kontroller har tagit avstamp i en ergonomiskt välanpassad förarmiljö och inte minst ska service kunna utföras enkelt från marknivå, säger New Hollands europeiska marknadschef Antonio Strati.
I botten finns en robust maskinkonstruktion där också en hel del tanke ägnats transmissionen.
– Vi använder en helautomatisk, hydrostatisk powershift-transmission som monteras direkt på bakaxeln. Därmed uppnår vi bästa tänkbara markfrigång. Det kombineras med nya, robusta ZF-axlar. Tillsammans ger det en maskin som på landsväg kan tas sig fram i upp till 35 kilometer i timmen, men som också har riktigt bra dragkraft och kontroll vid låga hastigheter genom en krypfunktion, säger Antonio Strati.
Axlarna kan dessutom låsas automatiskt för att öka stabiliteten vid arbete utan stödben.
Kraften kommer genomgående från vattenkylda dieselmotorer med direktinsprutning och intercooler. Båda varumärkena har fyrcylindriga motorer i sin minsta modell, medan övriga motorer är sexcylindriga. Motorn matchas med en vässad trepumpshydraulik där den tredje pumpen enbart ser till att svängfunktionen får tillräckligt med kraft.
– Därmed kan föraren arbeta med kontinuerliga, exakta rörelser. Samtidigt har vi tagit fram ny mjukvara och ett nytt kontrollsystem där vi bara behöver använda en dator i stället för de tidigare tre. Föraren kan välja mellan ett flertal förinställda arbetslägen beroende på arbetsuppgift. Här finns flera varianter från tomgångskörning, via ekonomilägen och lyft till maximal grävprestanda. Även svingaccelerationen kan ställas in, säger Antonio Strati.
En grundtanke har varit att undvika individuella inställningar, helt enkelt för att maskinen då bara passar den ordinarie föraren. Det blir betydligt lättare för en ersättare eller om maskinen delas av fler förare om de val som kan göras är inprogrammerade redan från början.
Det finns också möjlighet att ge maskinen ett extra krafttillskott om den vid något tillfälle utsätts för extremt tung belastning. Även i det nedre segmentet finns en inställning som ger högsta möjliga precision när maskinen går på lågt varv och med låg hastighet.
Hytten klarar kraven för ROPS och FOPS och är utrustad med luftfjädrad stol och ergonomiskt utformade armstöd och pedaler. Alla körfunktioner, som krypkörning, växling och axellåsning, har placerats samlat på rattstången medan övriga kontroller grupperats och placerats inom bekvämt räckhåll. En LCD-skärm ger kontinuerlig information till föraren om bland annat maskinstatus och bilder från backkameran. Via skärmen kan även en servicetekniker snabbt och lätt hämta den information som behövs.
Även grävaggregatet har fått ett lyft. Bussningarna i såväl bom som sticka utlovas vara av så kallat ”long-life”-utförande av slitstarkt stål, vilket bland annat ger smörjningsintervaller på 500 timmar för den största modellen och 100 timmar för de två minsta maskinerna i sortimentet. Dessutom ska bussningarna vara enkla att byta ut. Sammantaget innebär det, enligt tillverkaren, att onödig ståtid minimeras.
För att underlätta bland annat daglig service är såväl smörjpunkter som filter lätt tillgängliga från marknivå via rejält tilltagna luckor. Inte minst har konstruktörerna lyckats rätt väl med kylaren som är lättillgänglig och dessutom förhållandevis väl skyddad från damm, vilket minskar behovet av rengöring.
Än så länge tycks det heller inte finnas något behov att se över strategin med två varumärken vad gäller hjulgrävarna. Koncernledningen är i varje fall inte beredd att riskera att tappa marknadsandelar genom att förena den nya generationen hjulgrävare under gemensam flagg.