Lönt att satsa på grönt
När sanden yr är det vår och för CJ Lastmaskiner blir det med ny entreprenad dubbelt upp att sopa i år. Nya bogserande sopmaskiner är lösningen med miljöanpassat för ögonen, ett lönsamt val har det visat sig.
– Företagsidén är att hyra ut moderna entreprenadmaskiner med förare med en varierad längd från någon enstaka timme till flera år.
Uppdragen består till 30-40 procent av vägunderhåll och snöröjning. Bland kunderna finns Peab, Skanska och NCC.
– Vi arbetar nästan uteslutande mot byggbolag eller andra företag, vilket ger en stark kundbas, säger Mikael Eriksson.
I HÖSTAS KAPADE FÖRETAGET åt sig en kombinerad snöröjnings- och sopningsentreprenad från Peab som är en stor entreprenör åt Stockholms stad. Uppdraget omfattar bland annat områdena Gröndal och Liljeholmen och kan bli så långvarigt som sju år.
– Enligt våra beräkningar kräver entreprenaden en flotta på 8-10 enheter, då är även lastbilarna inräknade, säger Mikael Eriksson.
När vårvindarna börjar susa utökar företaget därför enheterna inom sopning och sandupptagning från 12 till 20 ute på gator och vägar. I sopningstågen ingår även lastbilar. En del hel resurser fanns redan men det behövdes även köpas in nya bogserande och kompakta sopmaskiner. Valet föll på Brodd-son, inte så underligt eftersom företagets fem tidigare sopmaskiner är av fabrikatet. CJ Lastmaskiner brukar beställa utrustning från Brodd-son och ser sig ha ett finger med i spelet i utformningen av maskinerna.
– Brodd-son brukar få input från oss om det är något som ska förbättras och de brukar ta fasta på det vi kommit fram till, säger Mikael Eriksson.
– Vi har samarbetat med Brodd-son i drygt 25 års tid. Företaget kan sopmaskiner och vi känner deras organisation. Vår verkstad har lärt sig hur maskinerna fungerar.
CJ Lastmaskiner har valt en utpräglad miljöprofil.
– Vi försöker sopa så miljöanpassat som möjligt. 75 procent av våra sopmaskiner är PM 10-godkända, säger Mikael Eriksson.
Det innebär att de uppfyller EU:s nya miljökrav när det gäller PM10, mikroskopiskt små slitagepartiklar, mindre än tio tusendels millimeter. De uppkommer bland annat när man kör med dubbdäck på asfalt.
Godkänd enligt PM 10 är exempelvis modellen Nordic. CJ Lastmaskiners tre nya kraftpaket för sandupptagning utgörs av en Nordic och två Brodd-son Senior med leverans inom kort. Ovanpå det rejäla motormuskler i form av lastbilen Man TGX 480, beställd från närmaste grannen Man Truck & Bus Sverige utmed Solbackavägen.
– Lastbilen är den första försedd med en euro 6-motor. Motorn är på 480 hästkrafter, säger Mikael Eriksson.
GÅR MILJÖANPASSADE MASKINER och god ekonomi ihop? Många maskinentreprenörer kan skriva under på motsatta förhållandet. Miljöanpassat tarvar stora investeringar för att företagen ska kunna följa med i utvecklingen. Men CJ Lastmaskiner har sedan 2002 en Tripple A-Rating, det högsta kreditbetyget ett aktiebolag kan få.
– Dels kräver våra kunder miljöanpassade fordon, dels har vi ett eget engagemang som säkert smittar av sig på vårt resultat, säger Mikael Eriksson.
Maskinföraren Marcus Eriksson har arbetat i ett och ett halvt år på CJ Lastmaskiner. Han gick ut maskinförarlinjen 2005 och har liksom övriga maskinförare på företaget nästan alla förarbevis man kan ha.
Så fort det tillåts är det dags att rena gatorna från sand och i mitten av maj ska det vara klart. Trots den eviga bataljen med vädrets makter så brukar välviljan lysa på företaget när väl säsongen för sandupptagning inletts.
– Förra året stod vi bara en dag på grund av att det snöade, säger Marcus Eriksson.
Varje arbetsvecka får han en ny veckokarta som talar om de olika körsträckorna dag för dag där sanden ska tas upp. I Gröndal är det många städgator vilket innebär parkeringsförbud.
– För att kunna utföra jobbet måste bilarna flytta på sig.
Men det är inte alltid bilister följer reglerna och flyttar på sina fordon, även om det både kostar parkerings- och bärgningsavgift.
– Förra veckan måste vi köra med bärgare för att få bort bilarna, säger
Marcus Eriksson.
Står bilarna i vägen går det inte att snöröja eller sopa hela gatans bredd.
Information till berörda underlättar.
– I Järfälla går det ut allmän information till de boende om vilken vecka och i vilket område det är städdag.
EN AV MARCUS ERIKSSONS utmaningar är just att sköta jobbet trots många störande moment.
– Ögonen måste vara bak och fram hela tiden eftersom det händer mycket runtomkring. Det är lätt att köra sönder maskinen när folk parkerar i vägen.
Efter en dags körning med start klockan 6.30 och avslut runt 18.00 är ändå inte arbetspasset över utan en till två timmar återstår. Viktiga timmar. Sopmaskiner är stora investeringar och måste tas om hand på bästa sätt efter sina hårda pass. Inte bara sanden, som liksom i ökenområden kryper in i varje skrymsle, måste bort.
– Maskinerna måste smörjas, alla smörjpunkterna, lager och leder förses med nytt smörjfett, säger Marcus Eriksson.