Estniskt slitstål jagar svenska kunder
Meirens framgångar i Sverige sedan lanseringen på Nordic Way för fyra år sedan gör att även andra estniska företag riktar blickarna mot Sverige. På årets upplaga av Östersundsmässan fanns Grader Service från Laagri på plats med förhoppningen att få respons för bland annat slitstål.
– Största marknader för våra slitstål, som har mer än 20 år på nacken, är de baltiska staterna, Finland och Polen. Men nu tar vi sats för att lyckas även i Sverige, Danmark och Norge, säger Grader Service produktchef Peteri Grauen.
Företaget bildades 1992 och tillverkar bland annat slitstål för väghyvlar och plogar. Enligt företaget används huvudsakligen svenskt stål i ett brett utbud av produkter.
– Vi är inte rädda för specifika önskemål utan jobbar mycket med små specialbeställningar. Vi har ungefär 30 anställda och skulle kunna minska personalen avsevärt om vi ägnade oss åt massproduktion. Trots att vi ofta gör små serier kan vi definitivt vara med och konkurrera prismässigt med andra leverantörer. Framför allt har vi specialiserat oss på blad som utgör ungefär 80 procent av produktionen, säger Peteri Grauen.
Årets Nordic Way innebar något av lansering i Sverige även om en del produkter funnits i Sverige sedan tidigare.
– Vi har känt Grader Service i fem år , säger Magnus Hellström på Hjerpes Maskincentra i Norrköping. Bland annat har vi köpt en del slitdelar därifrån. Båda företagen säljer dessutom hyvlar från HBM på våra respektive hemmamarknader. Nu i vinter började vi diskutera ett samarbete och nu kör vi.
I sortimentet finns också en snöstopper som blivit allt mer populär även som grusstopper,
– Från början var den tänkt för hyvlar vid snöröjning, men används nu allt mer på sommaren även för dozers och lastare. Det är en mycket kraftig konstruktion som klarar ett lass på 30 ton i ett drag och dessutom får en rak kant. Den kan även vara dubbelsidig, säger Peteri Grauen.
Magnus Hellström tror att snöstoppern kan vara intressant i Sverige eftersom allt fler kommuner kräver en sådan lösning. Därmed sparar man in en lastmaskin.
– Ytterligare en fördel är att de är kraftiga nog för att fungera på en mottagningsbandschaktare, säger Magnus Hellström, som också gläds åt att den första redan är såld till Sundsvallsområdet.