Mätning för bättre miljö
Salt som medel för halkbekämpning möter allt större motstånd. Dels handlar det om en miljöbelastning, dels tar fordon som framförs på saltade vägar och gator mycket stryk och riskerar mer eller mindre allvarliga skador i form av rostangrepp. Dessutom kostar det pengar, en snörik vinter kan det handla om mycket stora belopp.
Varje utebliven tur med saltbilen har därigenom flera stora fördelar och inte minst i Norge har en enkel utrustning för friktionsmätning på körbanan, kopplad till en vanlig standardbil blivit en förhållandevis vanlig syn på vägarna. Friktionsmätaren TWO (Traction Watcher One), och händelsevis med samma initialer som upphovsmannen Thor Wiggo Olsen, ger information i realtid om friktionen på den aktuella vägsträckan. Informationen lagras och kan tillsammans med GPS användas som dokumentation över det aktuella friktionsläget på de sträckor som kontrollerats.
– Vi har ungefär 80 enheter ute hos beställare och entreprenörer i Norge. I stället för att ge sig ut med saltbilen ”för säkerhets skull” kan mätaren direkt tala om när saltbilen kan stanna i garaget. En av de större entreprenörerna har berättat att det kan bli en kostnadsbesparing på upp till 330 000 norska kronor varje gång saltningen inte behöver genomföras, berättar Vidar Jansen, marknadschef på Olsense Technology, som står bakom produkten.
Utrustningen började tillverkas 2005-2006 och har efter hand förfinats på olika sätt. Dragbilen måste förses med en fästbalk och en kabeldragning för att utrustningen ska kunna anslutas till en bärbar persondator. När installationen väl är på plats gör snabbfästen att mätutrustningen enkelt kan flyttas mellan olika fordon.
Efter hand har också ståldetaljer bytts mot aluminium, vilket gör att produkten nu inte väger mer än 75 kg. Bland tilläggsutrustningen finns kamera och sensorer för mätning av luftfuktighet samt temperaturen i luften och på körbanan.