23948sdkhjf

Mineralstrategin är här

Sveriges första mineralstrategi har sett dagens ljus, en lunta som enligt näringsminister Annie Lööf ska gynna både branschen och samhället i stort.
Näringsminister Annie Lööf presenterade den 21 februari Sveriges första mineralstrategi, som, enligt regeringen, ska göra det möjligt att dra nytta av landets mineralresurser på ett långsiktigt och hållbart sätt och dessutom stärka Sveriges position som gruvnation.

Visionerna i strategin sträcker sig 10-30 år fram i tiden och den omfattar både gruv- och mineralnäringen samt ballastindustrin och ska ”hålla samman helheten”.

Strategin, som tagits fram av näringsdepartementet i samarbete med övriga departement, Sveriges geologiska undersökning och en rad andra instanser både regionalt och nationellt, är indelad i fem strategiska områden som i sin tur rymmer totalt elva åtgärdsområden. Bland de utpekade åtgärdsområdena kan nämnas ökad resurseffektivitet, gruvsamhällen med attraktiva natur- och kulturmiljöer, tydligare ansvarsfördelning och bättre informationsflöde mellan näringens aktörer, ett tydligare och effektivare regelverk, infrastruktursatsningar för gruvnäringens tillväxt, forskning och innovation som skapar tillväxt och konkurrenskraft, kompetensförsörjning som möter näringens och regionernas behov samt en ökad synlighet och delaktighet på den internationella arenan.

Det finns också ett antal specifika åtgärdspunkter, till exempel att kartlägga och analysera utvinnings- och återvinningspotentialen för svenska metall- och mineraltillgångar, att ta fram ett system för produktionsuppgifter av entreprenadsten, att ordna en vägledning för samråd mellan ren- och gruvnäring vid tillståndsprocesser, att ta fram en handbok för kommuner vid gruvetableringar och att se över vad som förhindrar en ökad bostadsproduktion för att möta gruvnäringens expansion.

För att kunna genomföra mineralstrategin ska regeringen bland annat införa ett årligt mineralforum där organisationer, myndigheter och företag i branschen ska kunna hålla sig uppdaterade.

LKAB säger i en kommentar att de välkomnar både strategin och de förslag som presenteras där.

– Det är en bra och ambitiös målsättning att vara ledande i Europa. Målet manar till handling från regering, myndigheter och andra aktörer som påverkar gruv- och mineralnäringen, säger LKAB:s vd och koncernchef Lars-Eric Aaro i ett pressmeddelande.

LKAB välkomnar särskilt att man i strategin lägger vikt vid rekrytering av unga till gruvindustrin.

– Vi är en framtidsbransch under stark tillväxt. LKAB vill anställa 1 000 nya medarbetare de kommande åren. För att klara det är satsningar på unga och utbildning avgörande. Det är glädjande att regeringen vill lyfta fram geologins stora betydelse för hållbar utveckling, säger Lars-Eric Aaro.

LKAB välkomnar också satsningar på gruv- och mineralforskning, utbyggd infrastruktur samt snabbare miljötillstånd. Företaget påpekar dock att man måste vara noga med att minska hindren för tillväxt.

– Sverige har världens miljövänligaste järnmalmsproduktion, vi är en del av lösningen på Europas och världens brist på mineraler. Uppdraget till Tillväxtanalys att utvärdera insatserna för kortare och förutsägbara handläggningstider samt att jämföra Sveriges handläggningstider med andra länder är viktigt. Vi kommer att följa det arbetet mycket noggrant, säger Per-Erik Lindvall, direktör för teknik och affärsutveckling på LKAB i ett pressmeddelande.

Fotnot : läs mineralstrategin här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063