23948sdkhjf

Luddiga regler gör rivningen farlig

Riv- och saneringsentreprenörerna vill ha en branschstandard för hantering av bly, kadmium, arsenik med mera på arbetsplatsen. I dag saknas klara föreskrifter – Nu bestäms handhavandet av olika lokala miljökontor, säger Igor Kecskés Maconkai vid Rivningsentreprenad Group Skandinavien.
FARLIGA ÄMNEN OCH MATERIAL har under många års tid kartlagts och debatterats. Men de farliga ämnena hanteras enligt Riv- och saneringsentreprenörerna bristfälligt. Det handlar bland annat om bly, kadmium, arsenik, klorparaffiner och polycykliska aromatiska kolväten, PAH.

– Ur avfallssynpunkt är det tillfredsställande med avfallsförordningen som visar hur avfallet ska klassificeras, men den tar inte upp hur farliga material och ämnen ska hanteras på arbetsplatsen, säger Igor Kecskés Maconkai.

Branschorganisationen Avfall Sverige har utarbetat riktlinjer för klassificering av förorenade massor som farligt avfall, det handlar om vilka ämnen som klassas som farligt avfall.

– Men det saknas klara föreskrifter om hur man ska hantera dessa farliga ämnen vid rivning och vilka skyddsåtgärder som ska tas.

Riv- och saneringsentreprenörerna ska se till att ta fram och utveckla rekommendationer.

– Vi vill värna om vår arbetsmiljö och skydda oss själva, säger Igor Kecskés Maconkai.

RIVARNA ÄR MEST UTSATTA när farliga ämnen blottläggs i byggnader och andra konstruktioner som ska rivas.

– Vi kommer först in och blir exponerade. Gör vi sedan på grund av ovetande eller okunskap ett dåligt jobb, sprids farliga ämnen inte bara på byggarbetsplatsen utan de kan också finnas kvar i byggnaden och skada andra, säger Igor Kecskés Maconkai.

– Därför måste vi ta fram svar på frågan hur rivningen ska gå till på ett säkert sätt.

För att få en branschstandard har en arbetsgrupp inom branschorganisationen nyligen bildats.

– Upplägget för standarden kan vara liknande som för asbest. För asbest finns klara föreskrifter.

– Asbestföreskrifter täcker in alla delar från utbildningskrav på arbetsplatsen till transport, säger Igor Kecskés Maconkai.

I asbestförordningen finns reglerat vilka skyddsåtgärder som ska vidtas. Asbest vilar på Arbetsmiljöverkets bord.

– Det beror på att asbest klassas som en arbetsmiljöfråga, säger Igor Kecskés Maconkai.

PCB, klorparaffiner, bly och polycykliska aromatiska kolväten, pulmonell, PAH med mera betraktas som miljöfrågor.

– Därmed ska de lokala miljökontoren bestämma hur dessa hälsovådliga ämnen ska skötas, vilket innebär att enhetliga och klara regler oftast saknas.

Riv- och saneringsentreprenörerna höll under 2012 branschens första arbetsmiljöutbildning framtagen i samarbete med Håltagningsentreprenörerna. Kursdagen på åtta timmar riktar sig till dem som arbetar praktiskt med rivning och som ibland inte har så mycket erfarenhet av arbetet och dess risker och erforderliga skyddsåtgärder.

– Därmed ska olyckor och hälsorisker minimeras, säger Lars Sandström, ordförande för Rivnings- och saneringsentreprenörerna.

KURSEN HAR TYNGDPUNKT PÅ det praktiska arbetet med rivning av byggnader och anläggningar. Deltagarna ska efter utbildningen veta vilka risker som kan finnas och om de skyddsåtgärder som krävs.

– De ska också kunna upptäcka misstänkt farliga material som friläggs vid rivning, så att en undersökning kan göras innan arbetet går vidare, säger Lars Sandström.

Gunilla Bernevi Rex från Miljökonsultgruppen är tillsammans med Per Karlsson från Viking Riv och Håltagning lärare på kursen. Gunilla Bernevi Rex pratar om risker och om hur man förebygger fallolyckor, ras och farliga ämnen.

– Det handlar om rätt kunskap, rätt skyddsutrustning i olika sammanhang. Vi visar mycket bilder från arbetsplatser.

Från Rivningsentreprenad Group Skandinavien i Lund deltog projektledaren Igor Kecskés Maconkai den 30 maj förra året (Ett senare kurstillfälle hölls även den 20 november förra året).

– Slutbetyget från kursen är att vi är nöjda med innehållet.

ARBETSMILJÖANSVARET ligger på arbetsgivaren och budskapet är att bedriva systematiskt arbetsmiljöarbete.

– Innehållet fokuserar framför allt på arbetsmiljön, hur vi ska utföra arbetet och veta momenten från början. Grundläggande är hur man ska skydda övriga arbetskamrater och omgivningen, säger Igor Kecskés Maconkai.

– Omgivningen är tredje part och det är viktigt att det inte blir några materiella skador

– Det har saknats en sådan här utbildning och vi har försökt att lösa informationsbehovet på egen hand genom exempelvis interna utbildningar inom företagen. På köpet med kursen följer nätverkande, säger Igor Kecskés Maconkai.

– Branschen träffas och delar med sig av erfarenheter.

Inför en rivning utför den lokala fastighetsägaren en materialinventering.

– Men ibland finns det dolda material och man måste som rivningsentreprenör hålla ett öppet öga och vara observant hela tiden. Även om det inte går att undersöka varje centimeter av byggnaden går det att försöka identifiera misstänkt farligt material som inte är upptaget i inventeringen, säger Igor Kecskés Maconkai.

Vid upptäckten måste arbetsmiljöansvarig på arbetsplatsen informeras.

– Då upprättas en åtgärdsplan och området kan spärras av så att ingen arbetar där innan man vet vad det nyupptäckta materialet innehåller och hur det ska hanteras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063