23948sdkhjf

Trafikverket jagar pengar

Trafikverket måste skrapa ihop mer pengar och hoppas att mindre detaljstyrning och tydligare regler ska leda till att entreprenörerna levererar billigare och bättre lösningar.


Stockholm . Uppräkningarna av Trafikverkets budget hänger inte med i de generella kostnadsökningarna. Det förklarade generaldirektör Gunnar Malm på en pressträff i slutet av januari.

– De reella kostnaderna stiger med 4-5 procent per år medan vår budget räknas upp med 2-3 procent.

Gunnar Malm aviserar därför ett tydligt fokus på att effektivisera Trafikverkets verksamhet.

– Vi måste få loss pengar som vi kan lägga på till exempel drift och underhåll.

För att få loss medel ska man effektivisera verksamheten både internt och externt. Den externa effektiviseringen berör entreprenörerna i allra högsta grad, genom att beställa en funktion i stället för att detaljstyra utförandet hoppas Trafikverket kunna pressa priserna och samtidigt få bättre tekniska lösningar.

– Vi omsätter 31 miljarder kronor på anläggning varje år, nu vill vi effektivisera verksamheten med 2-3 procent per år och målet för 2013 är att spara 1,3 miljarder, säger Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm.

Anläggningsbranschens bristande produktivitet har debatterats och kritiserats i många år.

– Det är extremt svårt att mäta, men länge har den varit 0-1 procent. Jämför man med till exempel industrin sackar vi efter, säger Stefan Engdahl, investeringsdirektör på Trafikverket.

Myndigheten ska därför ikläda sig en ny roll som beställare, med större fokus på fler totalentreprenader.

– Målet är att spara tre miljarder till 2014, kortsiktigt måste vi få loss pengar.

På längre sikt ska produktivitetsökningen bli stabil, hoppas Stefan Engdahl.

– Det är leverantörsmarknaden som ska stå för produktiviteten, men eftersom vi har 50 procent av anläggningsmarknaden ligger mycket på oss om marknaden kan fungera som andra marknader.

Lösningen antas vara att satsa allt mer på totalentreprenader.

– Vi måste få anläggningssidan att bli mer innovativ och minimera vårt sätt att detaljstyra, säger Gunnar Malm.

– Vi ska föreskriva en funktion och i stället för ett stafettlopp där vi handlar upp projektörer per timme och sedan levererar ut deras resultat på marknaden för entreprenörer att räkna på får entreprenörer och konsulter tillsammans ta fram förslagen, utan vår inblandning, säger Stefan Engdahl.

Trafikverkets mål är att 30 procent av de projekt som handlas upp i år ska vara totalentreprenader, en siffra som ska utökas till 40 procent 2014 och 50 procent 2015. När blir det 100 procent?

­– Utförandeentreprenader kommer alltid att vara kvar till en viss del, inte minst för att vi ska hålla oss uppdaterade om till exempel detaljpriser och andra saker, säger Stefan Engdahl.

Men entreprenadformen är inte allt, de tekniska regelverken ska också förändras.

– I dag har vi för många, ibland överlappande regelverk, på vägsidan är det ett hundratal och på järnvägssidan ett tusental, många är så gamla och hänvisar fortfarande till allt som ska göras i egen regi, det finns till och med anvisningar för hur man ska svetsa, säger Stefan Engdahl.

Regelverken ska sorteras, rensas, anpassas och ett arbete som har påbörjats men som beräknas ta minst ett par år. Stefan Engdahl tror dock inte att detta kommer att försena effektiviseringsarbetet.

– Det finns stor potential redan nu att öka den, och sedan, efter ett par år kan utvecklingen fortsätta inom ramen för det nya regelverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062