Tunga pjäser i Småland
Växjö och Jönköping hoppas på ett uppsving på fjärrvärmesidan, nya, biobränsleeldade mastodontpannor som kräver en rejäl grund att stå på ska byggas i båda städerna.
– Vi gör kraftigare betongkonstruktioner än vanligt för att klara trycket från ångpannan på 1 000 ton, eller en miljon kilo. Dessutom väger turbinen och rökgaskondensorn 500 ton vardera. Det ger en belastning på ytterligare 1 000 ton på grunden, säger affärschef Fredrik Skiöld, NCC Construction region Syd i ett pressmeddelande.
Ungefär 7 500 kubikmeter betong och 500 ton armering krävs för betongkonstruktionerna, betongplattor och dito väggar blir extra tjocka, man måste också bygga stenmurar, planer med mera.
Beställare är Jönköping Energi, ordern är värd 107 miljoner kronor och NCC räknar med att sysselsätta ungefär 30 personer på projektet. Markarbetet tar sin början i mars och betongarbetena ska vara klara i augusti, då pannan ska monteras. Verket ska tas i drift hösten 2014.
Även Växjös fjärrvärmeverk ska få en biobränsleeldad ångpanna. Denna är lite lättare än Jönköpingspannan, ”bara” 900 000 kg. Växjö Energis order är värd 98 miljoner kronor och även här är det NCC som bland annat ska förbereda marken och gjuta kulvertar, fundament och grunder för verkets fyra delar (yttre bränslehantering, ångpanna, ångturbin med generator samt rökgasrening).
– Vi ska gjuta betonggrunder som klarar trycket från en ångpanna som väger 900 ton, och en turbin och generator på ytterligare några hundra ton som dessutom vibrerar. Därför gör vi till exempel grundplattorna en meter tjocka, säger Janne Flink, avdelningschef på NCC Construction, region Syd i ett pressmeddelande.
Grundarbetet påbörjas i februari, det kräver 30 personer och beräknas vara klart i december. Växjöverket ska tas i drift 2014.