Hans törstade efter otörstig japan
Den inbitne Komatsuföraren Hans Ferm var på bettet när tillverkaren lanserade en bränslesnål grävmaskin. Han knep det första exemplaret till Europa och intygar att löftet om rejält sänkt förbrukning infrias. – Maskinen drar säkert några liter mindre i timmen än föregångaren.
– Komatsus vice vd i Japan har hälsat på, säger Hans Ferm.
Jorden lastas på en Scania R500 där Fredrik Lundqvist från Börje Holmgren Åkeri är chaufför. När lastbilens flak och en tillkopplad vagn är fullastade går färden till närbelägna Olunda bergtäkt i Knivsta.
Hans Ferm hade innan nuvarande maskin en annan Komatsu-grävare i sju års tid.
– Komatsu går aldrig sönder, den fungerade alltid. Under alla år behövdes bara service. Jag litar därför på fabrikatet.
När Leveranstidningen Entreprenad är på besök i början av december 2012 har maskinen gått några hundra timmar och börjar därmed, för att välja Hans Ferms egna ord, bli inkörd. Bränsleförbrukningen har landat.
– Ett par liter mindre i timmen blir pengar, säger Hans Ferm.
Hans Ferm började köra som maskinentreprenör 1985 åt sin far som förestod Bälinge Schakt.
– Det är ett rätt bra jobb så jag blev fast.
Som mest hade Bälinge Schakt 15 maskinister. När pappan gick i pension valde Hans Ferm att bli ensamföretagare och i stället ingå i den ekonomiska föreningen Upplands Schakt med upp mot 90 fordon. Föreningen förmedlar jobben så det problemet slipper han.
– Men eftersom uppdragen skapar kontakter så fixar jag många jobb själv. I den här branschen måste man känna folk och utföra ett bra jobb. I och med att GPS finns ställs stora krav vid ledningsschakten så att de blir rätt höjd. Toleranserna för differenser blir allt snävare. Någon extra centimeter grus är dyrt för uppdragsgivaren.
– Kraven är benhårda om man jämför med när en anläggningsarbetare fluktade med fluga.
Bandgrävaren har därför försetts med dubbel GPS från Scanlaser.
– Fördelen är att man då hela tiden har satellitkontakt, säger Hans Ferm.
Satellitkontakt har även Komtrax, vilket är Komatsus trådlösa övervakningssystem. Det visar maskinens bränsleförbrukning och ger därmed svart på vitt att åtgången minskar. Samtidigt går det att få mängder av information om vagnparken och utrustningen. Samt svar på frågor om maskinerna, vad de gör, var de finns och när de behöver service. Prestandadata vidarebefordras med satellit från maskinen till datorn. Det går att följa hur mycket reell arbetstid som läggs ner.
Daniel Falk vid generalagenten för Komatsu i Sverige, Hesselberg Maskin tillägger:
– Med systemet går det att kontrollera hur många timmar föraren arbetar. Systemet har godkänts av datainspektionen, något som är nödvändigt för att systemet ska kunna användas.
Inte bara bränslesnålt utan också miljöanpassat nytänkande. Maskinens lågemissionsmotor är en direktinsprutad common rail 3B, tillverkad av Komatsu. Företaget har utvecklat ett självrensande partikelfilter för entreprenadmaskiner, något som för de flesta dieselbilar är standard i dag. Filtret utlovas fånga upp över 90 procent av avgasernas partiklar och inkluderar en speciell oxideringskatalysator med bränsleinjektionssystem. Det kan bränna upp uppfångade partiklar genom regeneration utan att behöva avbryta maskindriften. Sot i dieselpartikelfiltret förbränns regelbundet och automatiskt med hjälp av värmen från motorns avgaser. – Tittar man in i avgasröret så är det nästan helt blankt där inne, säger Hans Ferm.
Det han också vill framhålla med maskinen är hydrauliken.
– Jag tycker hydrauliken är följsam och maskinen är därmed lätt att köra.
Med den nya modellen har Hans Ferm det mesta på det torra. Nischad på vägjobb är det inte så många redskap att hålla reda på. Planerskopan använder han 70 procent av tiden vilket innebär att det emellanåt behövs svetsas på nytt stål. Andra redskap är kabelskopa, tjälkrok och tandskopa.
– Kabelskopan är säkert fem år gammal men så används den inte särskilt ofta och därför håller den än.