23948sdkhjf

Aktiv riksdag strider för etik

Det är möjligt att beslutsfattarna haft en rätt lång startsträcka, men spurten har varit magnifik. Till och med så snabb att branschföreträdare manat till viss besinning.
Sena fakturabetalningar är alltid ett bekymmer för den som får vänta för länge på sina pengar. Inte minst i byggbranschen larmas med viss regelbundenhet om att företag tvingas att mot sin vilja fungera som bank genom att den som köpt en tjänst eller vara förhalar betalningen.

I många fall vågar den förfördelade parten inte ens klaga eftersom den aktör som håller inne pengarna har en fördel som – ofta stor – beställare. Det är inte många som biter den hand som föder en. Företagaren tvingas svälja förtreten och hoppas på att få in tillräckligt med kapital via andra kunder för att klara den dagliga verksamheten. Alternativet – att betraktas som besvärlig och därmed kanske inte få in några uppdrag – ter sig än mer hotande.

Den här typen av agerande tenderar att öka i kärva tider och den nuvarande försiktigheten på marknaden gör att småföretagarorganisationerna larmar om att problemen ökat under det senaste halvåret.

Nu har riksdagen sagt ja till lagändringar som delvis kommer att motverka de sena betalningarna med start 16 mars. Lagförändringarna innebär i praktiken att myndigheter och offentliga organ måste betala en fordran inom 30 dagar från det att borgenären lämnat krav på betalning.

Företag kan däremot avtala bort kravet på 30 dagars betalning – vilket fortfarande gör att en stark part kan pressa fram mer förmånliga villkor.

Men riksdagen passade i samband med beslutet på att skicka en passning till regeringen med krav om att utreda frågan om en skärpt lagstiftning.

För många småföretag är det ett efterlängtat besked, men frågan är inte helt lätt att lösa på ett sätt som passar alla branscher. Exempelvis inom handeln är det av tradition vanligt med längre betaltider eftersom butiker ofta ska få en chans att sälja sina produkter innan de betalar leverantören.

Riksdagen har också varit aktiv i ett ärende som är direkt riktat till byggbranschen, som ett led i kampen mot svartarbete. Här handlar det om att skynda på möjligheten att införa personalliggare även på byggarbetsplatserna. Sedan 2007 används personalliggare i restauranger och frisersalonger och med start 1 april i år även i tvätterier.

Regeringen har visserligen precis tillsatt en utredning som ska se över problemet, men en majoritet i riksdagen anser att lösningen är för långsam och kräver därför ett förslag som ska kunna sättas i sjön redan i år.

Därutöver begär riksdagen ett förslag om hur den årliga inkomstuppgiften ska kunna ersättas av månadsvis redovisning vid kommande årsskifte. Dagens system är synnerligen trubbigt eftersom det i praktiken blir ett helt år mellan varje kontrollstation.

Dessa två åtgärder kan tillsammans med möjligheter för Skatteverket att göra oannonserade kontroller på byggarbetsplatserna och branschens eget system för ID- och närvaroredovisning, ID06, ge en mycket god grund för att skapa sundare konkurrensförhållanden i takt med att svartarbetet minskar.

Det är möjligt att beslutsfattarna haft en rätt lång startsträcka, men spurten har varit magnifik. Till och med så snabb att branschföreträdare manat till viss besinning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078