23948sdkhjf

Skriet från Stockholm

Ett nödrop från Stockholm fick åkare i hela landet att skynda till huvudstadens hjälp. 35-40 inlejda enheter ryckte ut och forslade bort snön som föll så snabbt att det knappt gick att hålla vägarna farbara.


Bellmans Åkeri & Entreprenad har normalt sett en hel del snö att röja på vintrarna. De har flera uppdragsgivare och ansvarar för bland annat Kungsholmen och Södermalm inne i Stockholm stad, Tyresö kommun, de tungt trafikerade vägarna 73 (mot Nynäshamn) och 222 (mot Värmdö och Nacka) samt en stor del av huvudstadens södra förorter, en samling man på Bellmans kallar ”Farsta” trots att det omfattar ett betydligt större område.

Normalt sett klarar företaget av snöröjningen med egna medel, Bellmans har totalt ca 550 enheter, både lastbilar och maskiner.

– Vi har allt från små bandtraktorer till riktigt stora schabrak, säger Annika Westerlund, driftchef på Bellmans Åkeri & Entreprenad.

I år förslog det dock inte, och stockholmarna fick be om hjälp – hjälp som kvickt anlände från vidaikring.

– Vi spred ryktet och fick snabbt gehör och vi har i dagsläget cirka 400 bilar och ungefär 100 maskiner som jobbar med snöröjningen, säger Annika Westerlund.

Snöuppdraget var visserligen lite större i år än tidigare, förutom att forsla bort snön från innerstadsuppdragen tillkom snöbortforslingen även i ”Farsta”.

– Ingen hade inte räknat med sådana snömängder, det snöade mycket på kort tid och det blev rätt panikartat, säger Annika Westerlund.

Plogningen klarade man alltså på egen hand, det var bortforslingen man behövde hjälp med och när en av Bellmans uppdragsgivare ringde och begärde fler bilar skred företaget till handling.

– Vi har många lastbilar men de uppdrag som inte har med snöröjning att göra måste också få sina bilar, det blev ett dilemma, säger Annika Westerlund.

Bellmans bad därför om hjälp, både på sin hemsida, sin Facebook-sida och via sina säljare med kontakter ute i landet. Och Sveriges åkare skyndade till huvudstadens hjälp.

– Det började ringa in direkt och vi fick in många bilar bara på några dagar, säger Annika Westerlund.

Det mest akuta gick först, men snart vällde det in bilar från alla håll.

– Vi har fått in bilar från bland annat Östersund, Dalarna, Umeå, Västerås och Uddevalla.

I det första skedet tog man in cirka 25 bilar.

– Sen snöade det ännu mer helgen efter, så nu är det ännu fler bilar på väg hit, säger Annika Westerlund.

Företaget har lånat in ett antal lastmaskiner också, de gick dock att finna lite mer lokalt.

Åtta trafikledare samt Annika själv dirigerar arbetet och de inlejda åkarna jobbar i princip dygnet runt.

– Det är treskift på maskinerna och de lastbilar som kommit hit har två chaufförer per bil.

Uppgiften är enkel - att forsla bort den snö som ligger i vallar längs vägarna. Snön lastas på lastbilar och körs till särskilda snötippar som Stockholm stad anvisat, tippar som till och med utrustats med pistmaskiner för att man ska kunna lägga riktigt mycket snö på dem.

– Stockholm Stad har också fått tillåtelse att tippa några procent av snön i Östersjön, säger Annika Westerlund.

Hon konstaterar att många av landsortsåkarna fått en annan bild av hur svårt det kan vara att röja snö i storstan.

– Trafiksituationen är sådan att det är bilar i vägen överallt, annars hade det inte tagit särskilt lång tid alls. Det är också svårt att hitta, det är ett virrvarr av gator och vi har faktiskt sagt att GPS nästan är ett krav för att kunna arbeta.

Efter drygt två veckors arbete hade bilarna fått bort ungefär 40 procent av den snö som skulle forslas bort och Annika Westerlund räknar med att det tar 2-3 veckor att bli klar med allt arbete.

– Sen beror det förstås på hur mycket mer snö det kommer att falla.

Fotnot : Läs mer om hur Västerbottensåkaren Stefan Sjögren tacklar Stockholmssnön här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078