23948sdkhjf

De första 90-tonsbilarna på plats

De första av totalt 400 transportfordon har nu levererats till Northland Resources nyöppnade gruva i Kaunisvaara. Lastbilarna ingår i ett helhetsåtagande som sträcker sig fram till 2021 och omfattar allt från finansiering till förarutbildning.


De 24,8 meter långa lastbilsekipagen ska användas av Peabs dotterbolag Cliffton för transporter av järnmalmskoncentrat den 16 mil långa sträckan till Svappavaara där det sker en omlastning till spårbunden trafik för vidare transport till Narvik. Enligt planerna kommer fordonen, som utvecklats speciellt för uppgiften, att gå i trafik dygnet runt med en medelhastighet på cirka 65 km/h. Körsträckan för varje ekipage uppskattas bli cirka 400 000 kilometer per år.

Fordonen har tagits fram av Scania med hjälp av påbyggaren Eksjö Maskin & Truck och släptillverkaren Parator. Dragbil är en fyraxlig Scania R 730 8x4 med det automatiska växlingssystemet Opticruise. Därefter följer en treaxlig dolly och ett treaxligt släp med 12-tonsaxlar och luftfjädring. Luftfjädringen underlättar axelinställningen, vilket inte minst bidrar till att hålla nere bränsleförbrukningen.

De många axlarna är ett sätt att hålla axelvikterna nere och är ett viktigt skäl till att Trafikverket accepterat en totalvikt som höjts från det normala 60 ton till 90 ton, varav själva lasten är 63,8 ton. Samtidigt har det lagts ner ett omfattande arbete på att viktoptimera hela konstruktionen. Bland annat har SSAB i Borlänge medverkat vid beräkningar av det höghållfasthetstål som används i dolly och trailer.

Men utvecklingsarbetet fortsätter även om de första fordonen nu levererats.

− Vi har ett gemensamt åtagande att fram till 2021 kontinuerligt arbeta för att öka lastförmågan och sänka bränsleförbrukningen, säger Eli Henta, produktchef på Scania Components.

Dick Aronsson, ansvarig för försäljning och marknad på Eksjö Maskin & Truck, påpekar att man fortlöpande arbetar med att sänka fordonsvikten för att därmed höja lastförmågan än mer.

Företaget utnyttjar bland annat lätta och starka material i sandwichkonstruktioner för att möta kraven från olika kunder. Här är ett av kraven att järnmalmskoncentratet inte får frysa under transporten, vilket gör att påbyggnaderna är isolerade.

Tack vare ett elektroniskt bromssystem, EBS, kan föraren räkna med samtidig ansättning av bromsarna i hela ekipaget. Snart ska det också att gå att läsa av vikten från förarplatsen och övervaka däcktrycket på samtliga axlar.

− Det går att undvika driftstopp orsakade av däck som exploderar om man upptäcker luftläckage i ett tidigt skede, säger Parators vd Per Olsson.

Tillgången på däck kommer att bli av vital betydelse. Cliffton har tecknat ett service- och underhållsavtal med Scania-Bilar Sverige, som i sin tur låter Norrlands Bil utföra arbetet. I avtalet ingår däckleveranser till samtliga fordon, ett åtagande som på sikt innebär en volym på cirka 7 000 däck per år.

− Vi ska dessutom leverera såväl utbildning som coachning av förarna på plats, säger Sandro Grimpe, servicemarknadsdirektör på Scania-Bilar Sverige.

Än så länge sker malmbrytningen på lågvarv, men i takt med att produktionstakten ökar kommer också Scanias leveranser att bli allt mer omfattande. Vid full gruvdrift år 2015 beräknas det handla om 80 lastbilar per år. Vid fullt kapacitetsutnyttjande kommer cirka 400 förare att transportera uppskattningsvis fem miljoner ton järnmalmskoncentrat per år.

Fordonen är förberedda för en eventuell utveckling mot tyngre ekipage, främst för transporter inom gruvområdena. Bland annat diskuteras en kombination bestående av dragbil, trailer, dolly och trailer som ska kunna ta med sig en nyttolast på upp till 84 ton med en totalvikt på upp till 117 ton.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067