Volvo och Steelwrist stärker samarbetet
Volvo stärker sitt samarbete med Steelwrist som nu inte bara omfattar tiltrotatorer utan även de nya snabbfästena med framaxellås.
Inga fler tappade grävmaskinsskopor. Det är löftet från Steelwrist sedan företaget utvecklat ett grävmaskinsfäste med en patenterad låsningsmekanism. Företaget, där Volvo äger en minoritetspost, blev redan våren 2009 så kallad ”preferred supplier” av tiltrotatorer till Volvo Construction Equipment. Nu utvidgas samarbetet till att även gälla de snabbfästen med framaxellås som utlovas eliminera risken att en skopa på en grävmaskin lossnar från sitt fäste.
– Vårt strategiska samarbete med Steelwrist ger oss en konkurrensfördel inom det här området, säger Karl Serneberg som ansvarar för Volvos redskapsverksamhet.
Koen Sips, vice vd för företagets kundanpassade lösningar, ser ytterligare en fördel med samarbetet.
– Med Volvos globala närvaro och Steelwrists unika produkt är jag övertygad om att det närmare samarbetet mellan våra företag kommer att leda till en kraftig ökning av vår redskapsförsäljning, säger Koen Sips.
Enligt Stefan Stockhaus , vd på Steelwrist, har målet inte bara varit att hitta ett säkert fäste utan också att utforma lösningen på ett sätt som har så liten påverkan som möjligt på exempelvis maskinens produktivitet.
– Fördelen med våra symmetriska grindfästen är att de är kompakta, robusta och lätta. Låg bygghöjd har stor betydelse för bland annat bränsleeffektivitet och brytkraft. Dessutom har det känts viktigt att inte förändra kopplingsförfarandet. Föraren måste känna igen sig, säger Stefan Stockhaus.
Enligt Steelwrists utvecklingschef Markus Nilsson är problemet med våra skandinaviska fästen att föraren har svårt att se när redskapet kopplats korrekt .
– Vi utvärderade ett flertal olika lösningar, både hydrauliska och sensorbaserade, men vi valde i slutändan en enkel mekanisk låskonstruktion. Det var viktigt för oss att välja en lösning som skulle fungera på alla maskinstorlekar, med olika styrsystem och inte minst passa i vår utsatta miljö längst ut på en grävmaskinsarm, säger Markus Nilsson.
Redan tidigare har exempelvis NCC Construction i Stockholmsregionen förklarat att företaget ska introducera den här typen av säkerhetsanordning på samtliga sina grävmaskiner. Målet är att utrustningen ska ingå som standard på samtliga nyinköpta maskiner från och med 2014.