23948sdkhjf

Massivt märkta maskiner

I Storbritannien har man anammat ett omfattande system för att dels förhindra stölder, dels göra det i princip omöjligt att helt avidentifiera en stulen maskin.


Stockholm. Ingen skulle komma på tanken att alla nycklar ska passa alla personbilar. Men för entreprenadmaskiner är det ofta en självklarhet. Personbilar är också utrustade med andra stöldskydd, till exempel larm och elektroniska startspärrar som gör det omöjligt att tjuvkoppla fordonet.

I Storbritannien har man haft stora problem med stölder av både personbilar och entreprenadmaskiner, och försäkringsbranschen har där drivit frågan om ett bättre skydd, först för personbilar men sedermera även för tyngre maskiner. Mike Briggs från Thatcham Research kunde på Larmtjänsts Entreprenadseminarium i början av december berätta hur man i samarbete med bland annat polisen och med försäkringsbolagens goda minne försökt hitta lösningar.

– Tjuvarna är organiserade, de stjäl på beställning och använder ofta legitima transporter, det handlar om mycket pengar och märkningen var dålig. Vi blev därför tvungna att göra utrustningen identifierbar.

Tillsammans med försäkringsbolag, inrikesdepartementet och flera tillverkare, bland annat JCB och Kubota, tog man därefter fram Cesar (Construction Equipment Security Registration), ett system för märkning och säkerhet.

Märkningen sker i flera ”lager”. Typsnittet på de märken maskinen får är utformat för att vara extra svårt att förfalska, märket ska vara extremt svårt att få bort, lyckas tjuven ändå finns transpondrar gömda på maskinen, pyttesmå diskar med information stoppas undan i maskinrummet, fastsatta med klister som i sin tur märkts med unikt kemiskt DNA. Maskinen förses också med RFID-taggar med världsunika nummer.

Det ska helt enkelt inte gå att få bort alla märkningar och databasen med all information ska vara global eftersom maskinerna försvinner ut över hela världen.

Elektronisk startspärr, unika nycklar, mekaniska lås, larm etcetera ingår också i Cesarsystemet och Mike Briggs uppger att till exempel JCB gått ut hårt med att förse de maskiner som säljs på den brittiska marknaden med säkerhetsutrustning som exempelvis unika nycklar.

– Man måste börja med designen av maskinen och sätta dit rätt saker.

Cesarsystemet har en femgradig skala, från en obligatorisk basnivå till högre nivåer som kräver mer avancerad utrustning. 2009 fick en maskin för första gången tre stjärnor enligt systemet.

Mike Briggs betonar att det inte är lagkrav som lett fram till att Cesar-märkningen slagit igenom.

– Försäkringsbolagen ger rabatt om man har säkerhet på maskinen, det är en stor morot.

Chris Harrison på brittiska Datatag konstaterade att man återfinner ungefär sju procent av de maskiner som inte är Cesarmärkta, att jämföra med 31 procent av de maskiner som är Cesarmärkta.

Nick Mayell, även han från Datatag, förklarade att man hjälp av UV-lampa, skanner eller förstoringsglas kan identifiera en Cesarmärkt maskin även om skyltarna manipulerats. Det räcker med att antingen skanna förarstolen för att hitta det gömda chipet, lysa med UV-lampan i motorrummet så att man ser någon av de gömda inklistrade mikrodiscarna som man sedan kan studera med förstoringsglaset för att få fram ett korrekt nummer.

– Därmed är maskinen identifierad.

Fotnot : Stölderna av entreprenadmaskiner ökar, läs mer här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078