23948sdkhjf

Snön faller – och vi med den

Mycket handlar om inställning. Den som tappar sugen i motgång får sällan något uträttat.
För någon vecka sedan hävdade generaldirektör Gunnar Malm att Trafikverket aldrig varit bättre förberett för den snö som komma skulle. Med tanke på det kaos som följde på både vägar och spår när snön drog in över landet vågar jag inte ens tänka på hur det hade sett ut om Trafikverkets beredskap varit ungefär som tidigare.

Nu var det inte bara Trafikverket som hade problem. På exempelvis Lidingö var det stundtals bara biltrafiken som fungerade. Ett urspårat tåg stoppade den spårbundna trafiken samtidigt som busstrafiken var helt nedlagd – liksom i större delen av Stockholmsområdet. Åtskilliga av de resenärer som valt kollektivtrafiken ångrade beslutet eftersom de inte hade någon chans att ta sig hem efter jobbet. Om de inte fick lift av andra bilister förstås.

I Sundbyberg fanns inte ens möjligheten att skicka ut entreprenörer för att röja snön. Den upphandling som gjordes överklagades nämligen på rent formella grunder med beslut om överprövning som följd. Och i väntan på besked började snön att falla, och falla…

SJ har inte hämtat sig än från den snö som föll för en dryg vecka sedan. Det gamla verket följer dock sin tidigare mall för att förbättra för resenärerna – man ställer in tågen. Tåg som inte går kan ju omöjligt komma för sent, viket med nödvändighet innebär att kunderna måste vara nöjda. Bortåt 200 avgångar kommer inte att bli av, vilket i och för sig aviserats i någorlunda god tid. Annars är det inte ovanligt att informationen till resenärerna om inställda tåg låter vänta på sig tills det börjar närma sig avgångstid – och det gäller både sommar och vinter. Höst och vår med för den delen.

Om aktiviteten minskar på spåren är situationen den omvända bland våra politiker. I stället för att försöka lösa problemet ägnas tid och kraft till att försöka ta hem billiga politiska poänger. För oss som gärna använder tåget för en förflyttning mellan två platser är det helt ointressant om det inställda tåget beror på att regeringen tappat greppet eller om orsaken är åratals eftersatt underhåll. Det svenska folket behöver politiker som är problemlösare och ser till landets bästa, inte retoriker som tycker att det är viktigare att käbbla på sandlådenivå.

Hur som helst är det nog tur att vår rödklädde vintervän slipper förlita sig till gator och vägar när det är dags att dela ut alla färgglada klappar till små och stora barn. Med sina flygande renar kan tomten utan problem utnyttja en luftburen gräddfil mellan stoppen. Inte minst i den kungliga huvudkommunen lär stoppen dessutom bli betydligt mer rationella än tidigare. Med den bostadsbrist som växer sig allt större för var dag blir antalet kvadratmeter bostadsyta per individ ständigt mindre. Även här tycks politikerna hellre välja käbbel än praktiska lösningar. Oavsett om det otillräckliga bostadsbyggandet beror på hyresregleringar, dålig planberedskap, högt skattetryck, undermålig infrastruktur, ineffektiv byggprocess eller något annat är inte lösningen de billiga politiska poängerna.

Tomten har knappast med sig någon lösning i år heller, men den som redan tjuvklämt på paketen vet att av dem i varje fall innehåller Leveranstidningen Entreprenads gåva till södra Sverige – Entreprenadexpo som arrangeras på Ring Knutstorp 12-14 september 2013.

Riktigt så länge behöver vi inte vänta på nästa utgåva av papperstidningen. Tills vi ses igen 17 januari vill jag passa på att tacka läsare, annonsörer, samarbetspartners och medarbetare för ett händelserikt och spännande år. Förhoppningsvis kan vi alla se fram mot ett riktigt gott 2013 trots eurokris och nordkoreanska raketer. Mycket handlar om inställning. Den som tappar sugen i motgång får sällan något uträttat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079