23948sdkhjf

Universitet får energi från underjorden

Med hjälp av 270 borrade hål – 200 meter långa – räknar Karlstads universitet med att kunna bli praktiskt taget självförsörjande på både kyla och värme.


Satsningen innebär att Karlstads universitet, enligt Akademiska Hus, blir först i Europa med en geoenergianläggning som försörjer ett helt campus. Universitetet har sedan tidigare goda erfarenheter av tekniken – om än i mindre skala – eftersom en av byggnaderna på campus redan får sin försörjning via marklager.

Marklagret i kombination med värmepumpsteknik kommer efter färdigställandet att ersätta den nuvarande fjärrvärmen.

Under sommaren lagras värme i marken för att sedan användas under vintern. Marklagrets borrhål och den vätska som cirkulerar däri gör det också möjligt att kyla lokalerna, enbart med hjälp av frikyla från marken. Därigenom behövs inte de traditionella kylmaskiner som används i dag. Frikyla har fått sitt namn eftersom ingen väsentlig energi tillsätts utöver en mindre mängd el som hämtar upp kylan med pumpar.

Enligt Akademiska Hus beräkningar innebär förändringarna att utsläppen av koldioxid minskar radikalt samtidigt som energianvändningen för att värma och kyla byggnaderna kan sjunka med ungefär 70 procent.
För att ytterligare minska klimatpåverkan kompletteras marklagret med solceller på campusområdet.

Projektet beräknas starta under våren 2013 och driftsätts under 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08