23948sdkhjf

Stökigt men stabilt

Tunnelbanestationen vid Odenplan hängde oväntat löst när schaktet för den nya pendeltågsstationen grävdes. Omfattande förstärkningar krävdes men byggarna var snabbt på plan igen och projektet har inte försenats.


Stockholm. Trafikverket och entreprenören Bilfinger Berger har brett ut sig rejält vid Odenplan i centrala Stockholm. Bakom de stora planken sker dock stora saker.

– Vi har grävt en stor grop, ler Lars Österlund, Trafikverkets samordnande byggledare för entreprenaden vid Odenplan samt Vasatunnlarna.

Vintern 2010 drog Bilfinger Berger in på Odenplan, högg ner träden och grävde upp de karaktäristiska granitplattorna.

– Sippans kiosk och gatuköket var redan bortplockade, säger Lars Österlund.

Byggarna skärmade sedan av större delen av Odenplan med plank, avspärrningar som dock har några titthål för den som är nyfiken på hur det ser ut när stadsdelen får en helt ny pendeltågsstation som ska ansluta till Citybanans tunnlar från två håll. En helt ny uppgång ska också byggas mot Vanadisvägen.

Byggarna borrade inledningsvis sekantpålar för att stabilisera marken, det vill säga stora stålcylindrar med en diameter på 1,5 meter vreds ner i marken, därefter schaktades formen ur med hjälp av en klotformad grävskopa och trycktes ner. Processen upprepades sedan till dess man kommit 15-18 meter ner, därefter drogs formarna upp, varannan armerades och sedan gjöts pålarna.

– Stålspont var inget alternativ, det blir för mycket oväsen och vibrationer, säger Hanna Nahlin, Trafikverkets byggledare för berg för entreprenaden vid Odenplan samt Vasatunnlarna.

– Vi har också haft dåliga erfarenheter av stålspont i andra delar av projektet, de ska slås eller vibreras ner i marken och är det blockig morän kan det vara svårt att få till det, säger Lars Österlund.

De totalt 90 sekantpålarna sattes runt tre av de fyra sidorna av den blivande byggropen.

– Längs Karlbergsvägen fanns en stabiliserande kallmur, säger Hanna Nahlin.

Med en stöttande vertikalvägg på plats delades ytan in i ett rutnät, jordprover togs och man kunde konstatera att platsen var relativt ren.

– Det hade ryktats om att det funnits en gammal mack här, men vi hittade mycket lite oljeföroreningar, säger Hanna Nahlin.

Längst upp fanns ett återfyllningslager som stammar från slutet av 1940-talet då tunnelbanan byggdes.

– Man grävde upp hela Karlbergsvägen, så det var ett stort hål då med, säger Lars Österlund.

Den stora jordschakten påbörjades sedan. Entreprenören JVAB ryckte ut med en stor grävmaskin som vid behov assisterades av en mindre grävare.

– Totalt har vi tagit ut cirka 17 000 kubikmeter jord, säger Lars Österlund.

Så länge det var praktiskt möjligt nyttjade grävmaskinen en ramp för att ta sig fram. Till slut blev gropen för djup och man fick i stället lyfta ner en mindre grävmaskin.

– Rampen fick inte plats längre, det är omistligt att ha en byggkran på ett sånt här projekt, kommenterar Hanna Nahlin.

Jordschakten utfördes utan problem även om man inledningsvis fick något av en kalldusch när det visade sig att tunnelbanestationen vid Odenplan behövde avsevärt mer förstärkningar än man räknat med.

– Vi har fått sätta dit stålkärnepålar, vi har sprutbetongförstärkt väggar och kallmurar, kolfiberförstärkt och försett den befintliga stationen med stålstämp, säger Lars Österlund.

Det visade sig att stationen stöttades upp av de återfyllnadsmassor man skulle schakta bort.

– När vi tog bort dem tog vi bort delar av stödet, det blev ett omfattande arbete som tog tid och kostade pengar, men vi jobbade tätt med SL och kunde utföra många arbeten nattetid inne på stationen, säger Lars Österlund, som tillägger att den ovälkomna överraskningen inte försenat projektet i stort.

Jordschakten avslutades sommaren 2011 och bergarbetet vidtog samma höst. Pendeltågsstationen kommer att vila delvis på berg, delvis på pålar som borrades ner i slutet av förra året.

– Det är en brant sluttning ner till berget så det var bättre att borra ner grävpålar på vissa ställen, förklarar Lars Österlund.

I juni 2013 ska sprängningarna vara överstökade och ytterligare mark- och betongarbeten vidtar. Våren 2014 ska installationerna påbörjas och året därefter är Bilfinger Berger klara med sin entreprenad och arbetet med spår- och kontaktledningar etcetera påbörjas.

– Allt är klart först när Citybanan öppnas 2017, säger Hanna Nahlin.

För ovanjordsarbetarnas del ska man vara klara med en ny entréhall för både tunnelbanans och pendeltågens resenärer nästa år. Dörren till pendeltågsstationen förblir stängd ett tag till men tunnelbaneresenärerna får nyttja den nya entrén från årsskiftet 2013/2014. Uppgången till Vanadisvägen ska också vara klar 2013 men öppnas inte förrän 2017.

Trafikverket har dock boat in sig ordentligt på platsen, när man öppnar upp de avspärrade delarna och arbetet med Citybanan fortsätter under jord flyttas både bodar och avspärrningar till den norra delen av Odenplan.

– Stan vill ha ett cykelgarage där, det är ett mycket mindre projekt men det blir rätt stora schakter, vi måste flytta alla busshållplatser och göra en del ledningsomläggningar i gatan, säger Lars Österlund.

Det blir alltså en del störningar även i fortsättningen, men det kan det vara värt, tillägger Hanna Nahlin.

– Citybanan innebär att tågkapaciteten fördubblas, stockholmarna kommer att komma i tid till jobbet och i tid hem, när getingmidjan försvinner kommer även godståg och regionala tåg att gå i tid, det blir ringar på vattnet för hela landet och även om det blir några år med stök blir det superbra när det är klart.

Fotnot : Läs mer om sprängningsarbetena på entreprenaden här.

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.158