Volvo fortsätter satsa på Kina
– Tack vare bredden i produktprogrammet genom våra två varumärken Volvo och SDLG har vi växt till en ledande spelare i Kina. Vi har inte nått dit av en tillfällighet utan med hjälp av investeringar för en dryg miljard svenska kronor i produkter och anläggningar, sade VCE:s vd Pat Olney i anslutning till Bauma China.
Asien i allmänhet och Kina i synnerhet har växt till Volvo Construction Companys största marknad. Siffror från China Construction Machinery Association visade nu under hösten att Volvos marknadsandel på rullande tolvmånadersbasis var historiskt höga 13,7 procent för hjullastare och grävmaskiner i Kina. Trots en märkbar tillbakagång i Kina de senaste månaderna är det ändå föga anmärkningsvärt att Pat Olney betonade landets betydelse under en presskonferens på Bauma China i Shanghai.
– Volvo har varit en aktiv partner på den kinesiska marknaden i ett decennium – och har kommit för att stanna. Vår framgång under den perioden har överstigit även våra mest optimistiska mål, sade Pat Olney.
Han betonade dock att en stor del av framgången har handlat om företagets förmåga att känna av marknaden och leverera produkter som helt anpassas efter de önskemål och behov som präglar de lokala användarna. Exempel på produkter som skräddarsytts för Kina är den 17 till 18 ton tunga hjullastaren L105 och åttatonsgrävaren EC80D som introducerades på mässan.
Pat Olney betonade också att företaget med hjälp av ett stadigt växande nät av återförsäljare och servicepartners kan ge ett betydligt mer heltäckande utbud av produkter och tjänster än tidigare, vilket även det är en anpassning till en allt mer krävande marknad. Det handlar inte längre om att enbart erbjuda produkter. Efterfrågan ökar på finansiella tjänster, servicepaket, handel med begagnade maskiner och återvunna reservdelar.
Samtidigt står företaget berett att ta nästa steg i utvecklingen, ett ökat socialt ansvar. Exempelvis har företaget anslutit sig till Världsnaturfondens globala program Climate Savers där man bland annat förbundit sig att minska utsläppen av koldioxid väsentligt – ett åtagande som inkluderar verksamhet i Kina.
– Det här åtagandet slutar inte med att vi levererar en maskin – det är lika viktigt hur den används. Vår tävling ”Operator Idol” har lyft fram betydelsen av bränsleeffektivitet till 158 000 kinesiska förare. Vi försöker också stötta och utveckla lokala talanger och samarbetar med myndigheter, utbildningsinrättningar och näringsliv för att lyfta kompetensutvecklingen inom industrin, sade Pat Olney.
Volvo donerar nu också drygt tre miljoner kronor till välgörenhetsfonden Yao Foundation som vill hjälpa behövande kinesiska barn genom att bland annat använda utbildning och idrottsaktiviteter för att bygga upp kunskap och självförtroende.
I en internationell utblick konstaterade Pat Olney att introduktionen av varumärket SDLG i Brasilien 2009 varit lyckosam. Som tidigare framgått i Leveranstidningen Entreprenad finns ett beslut om att tillverka grävmaskiner i företagets fabrik i Pederneiras. Pat Olney berättade nu att tillverkningen, som inleds 2013, inledningsvis kommer att omfatta fyra modeller i storlekar från ungefär 14 till cirka 25 ton.