23948sdkhjf

Snabbt spräckt i Svedmyra

Det byggs allt tätare, och många uppdrag som annars varit enkla sprängjobb blir allt svårare att genomföra. I Svedmyra prövar man en ny metod – att spräcka berget med en grävmaskinsburen kil.

Stockholm. Den som ska spränga berg vill helst ha rejält med utrymme till sitt förfogande. Det blir liksom enklast så, för att inte tala om säkrast, både för den som spränger och för de människor och byggnader som befinner sig i närheten. Mycket plats stod dock inte till buds när JM etablerade sig i stockholmsförorten Svedmyra i våras.

– Det är trångt, riktigt trångt, konstaterar Amadou Jeng, arbetschef på JM AB.

JM ska bygga 24 seniorlägenheter här, ett trevåningshus och ett femvåningshus ska upp på den gamla banvallen, strax intill tunnelbanespåret och i princip mitt i ett villaområde.

– Det är nog bara 20 meter till spåret, säger Amadou Jeng.

JM kom till platsen för fem månader sedan, röjde bort skogen och sanerade marken. Sen var det dags att ta sig an berget, 2 500 kubikmeter måste bort, en uppgift som bekymrat Amadou Jeng hela våren.

– Visst går det att spränga men SL har krav, ska vi spränga får vi bara två sprängtider per dag och då måste vi utrymma perrongen och stationen varje dag i flera månader, det är inte så kul.

I närheten ligger förutom tunnelbanestationen även ett sjukhus och ett otal villor.

– Ska vi spränga krävs besiktning av alla hus, vibrationsmätningar och en massa diskussioner med alla kringboende, alla hus här är dessutom grundlagda på lera, de är alltså väldigt vibrationskänsliga, säger Amadou Jeng.

Han kom till slut fram till att det inte var värt besväret att spränga bort berget.

– Det skulle bli dyrt och JM:s varumärke skulle sättas på spel om det blir sprickor och något händer. Vi trodde också att gränsvärdena skulle sättas så lågt att det inte skulle bli någon bra kapacitet på sprängningen, det skulle krävas för mycket borrning.

Redan i upphandlingsskedet var beställaren alltså det klara med att man ville losshålla berget mekaniskt.

– Vi ville ha hydraulisk spräckning, att använda dynamit här innebär bara problem.

Den gängse metoden när man ska spräcka berg hydrauliskt är att använda en handhållen utrustning.

– Men då får man max loss 15 kubikmeter om dagen, så vi förväntade oss en ovanligt lång byggtid, säger Amadou Jeng.

Han tappade därför hakan när en av de hugade bergsprängningsentreprenörerna utlovade en daglig losshållning på inte mindre än 50 kubikmeter.

– Jag trodde att han skrivit fel, minns Amadou Jeng.

Men, det hade han inte. Han, det vill säga Sonny Carlsson på Uppländska Bergborrnings AB, hade inför anbudsförfarandet också grubblat på hur man ska kunna lösa problemet och köpt in utrustning som aldrig tidigare använts i Sverige.

– Jag lunchade med en kille jag känner på Desrock, vi pratade om just det här projektet och han berättade att han tänkte köpa in en Superwedge från Italien. Då sa jag att vi köper den om den fungerar, berättar Sonny Carlsson, Uppländska Bergborrnings AB:s arbetsledare på projektet.

För det blev Uppländska Bergborrnings AB fick berguppdraget och vid det här laget har företaget spräckt berg i Svedmyra i över två månader. Och resultatet har faktiskt överträffat de utlovade 50 kubikmetrarna.

– Vi har losshållit 50-100 kubikmeter per dag, att spräcka ett hål tar bara 45-60 sekunder, säger Sonny Carlsson.

Det har gått så bra att sprängarna har fått fylla på med borriggar för att hålla spräckaren sysselsatt.

– Vi började med en rigg, men det gick för långsamt. Då tog vi in en till – borrningen är akilleshälen och normalt sett kan man ta tre borriggar på en spräckutrustning men här får vi tyvärr bara plats med två, säger Amadou Jeng.

Utrustningen är koreansk, den används i många länder och säljs i Europa av en italiensk återförsäljare.

– Det är ingen revolutionerande teknik, det är precis som den utrustning man använder i de handhållna maskinerna, skillnaden är att den här är maskinburen, förklarar Sonny Carlsson.

Tekniken kom till Europa för bara några år sedan, den italienska återförsäljaren hade fått syn på en maskin i aktion i Korea och, sedan övertalat tillverkaren och uppfinnaren att dels låta honom investera i produkten, dels låta honom sälja den.

– Den passar särskilt bra i Italien, där är det i princip förbjudet att spränga i tätort eftersom det finns så mycket gamla, känsliga byggnader, säger Amadou Jeng.

Utrustningen har modifierats en del sedan den kom till Europa, och när den för första gången användes på svensk mark i somras kom både den italienska återförsäljaren, den koreanska tillverkaren och den koreanska uppfinnaren på besök.

– I Sverige har vi inte behövt mekanisk losshållning särskilt ofta, att spränga med dynamit har varit framgångsrikt och fungerat överallt. Men nu börjar vi bygga tätare och tätare, då höjs kraven på försiktig losshållning, säger Amadou Jeng.

Med facit i hand konstaterar Amadou Jeng att man spar in flera arbetsmoment genom att spräcka i stället för att spränga i en så känslig miljö.

– Man slipper också en del efterarbete, till exempel att skrota eller att säkerställa att det inte finns odetonerat sprängmedel kvar i hålen.

Sonny Carlsson tycker inte heller att kilspräckning med grävmaskin kan jämföras med gasspräckning.

– Gasspräckning har inte samma kapacitet, dessutom får man samma risker som vid sprängning, med vibrationer, stenkast med mera.

Amadou Jeng å sin sida är mer än nöjd.

– Vi som beställare behöver en lösning på det här problemet, jag och Sonny och JM:s avdelning för arbetsmiljö följer nu upp andra projekt för att se vad man kan göra för att klara sprängning i känsliga områden bättre.

Han konstaterar att kilspräckning inte ersätter sprängning, men att det är ett komplement när det är svårt att spränga.

– Vi bygger tätare och tätare och det blir jobbigare och jobbigare att spränga med alla tillstånd, vibrationsmätningar, gränsvärden, efterbesiktningar och inte minst alla diskussioner med kringboende som oroar sig.

Både Amadou Jeng och Sonny Carlsson arbetar nu för att få in metoden i AMA-regelverket för sprängning.

– Det vill vi absolut, vi på JM är väldigt nöjda, vi tror att det här är framtiden, säger Amadou Jeng.

Sonny Carlsson för sin del har redan en rad spräckningsprojekt att ta sig an framöver, både för JM och för andra stora beställare.

– Det sprider sig, det är bra!

Läs mer om hur utrustningen fungerar här.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125