23948sdkhjf

Lagskydda visselblåsare bättre

Hela 93 procent av svararna på webben tycker att lagskyddet för visselblåsare bör förbättras. De som har mod att säga ifrån när oegentligheter begås måste skyddas.


Bör lagskyddet för ”visselblåsare” förbättras? Det var frågan Leveranstidningen Entreprenad ställde på webben. En överväldigande majoritet tyckte det men Håkan Broman, chefsjurist på NCC, ser inte något behov. Liksom många företag i branschen har NCC inrättat en ”tellme-funktion”.

– En anställd kan prata med sin närmaste chef, om det inverkar negativt på relationen kan man vända sig till en högre chef eller mig eller koncernchefen, säger Håkan Broman.

Det optimala vore att alla anställa vågade att berätta öppet, kunde lämna en redogörelse och skriva under den.

– Men dessvärre är vi inte där ännu. De flesta tipsare väljer att ringa eller skriva anonyma brev. 99 procent av tipsen kommer den vägen. Det är den bild som kommer fram när jag pratar med mina kollegor på andra företag, säger Håkan Broman.

Mats Otterbom, Maskinentreprenörernas regionchef i Faun, har också svårt att se att lagstiftning skulle öka skyddet.

– Om en arbetsgivare vill göra sig av med en obekväm person så gör man det ändå.

Däremot tycker han att det är bra med en visselblåsarfunktion i en kommun.

– Att som i Göteborg vidarebefordra till ett advokatkontor utan att avslöja källan verkar vara den bästa lösningen. Erfarenheten visar ju att de som avslöjar annars går en tuff tid till mötes. Något som förstås avskräcker.

– Det är viktigt för både för allmänhet och leverantörer att få reda på om det förekommer felaktigheter vid offentliga upphandlingar och liknande.

Maskinentreprenörerna får ofta samtal från medlemmar som uttrycker en misstro.

– Kan upphandlingen verkligen gått rätt till? Vi hjälper till att granska förfrågningsunderlag och tilldelningsbeslut. Om en enskild handläggare väljer att ta ovidkommande hänsyn så är det förstås inget vi kan påverka. Men klart är att för våra medlemmar är det viktigt att reglerna för upphandling efterföljs, säger Mats Otterbom.

Rödgröna Faluns kommun följer nu Göteborgs exempel att införa en visselblåsarfunktion. Den är till för alla anställda och förtroendevalda som misstänker allvarliga oegentligheter i verksamheten. Exempel är mutbrott och annan ekonomisk brottslighet. Det var en enighet i samtliga politiska läger om att införa funktionen.

– Vi vill att processer och rutiner ska vara så säkrade som möjligt. Detta blir ett komplement till våra internrevisioner, säger Dan Nygren, kommundirektör.

– I normala fall om oegentligheter misstänks någonstans, vänder man sig till sin närmaste chef. Visselblåsarfunktionen blir en övertrycksventil om inte ordinarie kanaler skulle fungera.

I Göteborg tar en utomstående enhet - en advokatbyrå - emot anmälningarna, i Falun blir det kommunens revisorer.

Här är meningarna olika. Falupartiet och moderaterna från

oppositionen vill ha en mottagarfunktion utanför kommunen.

Visselblåsarfunktionen ska inrättas senast den 1 mars 2013.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063