Trafikverket tänker om
Många nya upphandlingar utlovas efter nyår när närmare 900 äldre ramavtal ska ses över. Trafikverket utlovar också fler totalentreprenader, färre upphandlingar men gott om jobb.
– Vi gör 1 300 upphandlingar om året, det blir över hundra i månaden och sju om dagen, vi har också ett tusental avrop på ramavtal varje år, konstaterade Jan Schönbeck, övergripande upphandlingsansvarig på Trafikverket på myndighetens nationella leverantörsdag, ett evenemang som ägde rum i slutet av oktober och lockade närmare 450 besökare och som syftade till dialog och utbyte av idéer.
– Vi måste bli bättre på att kommunicera med marknaden. Det är ju tillsammans vi kan göra bättre affärer, deklarerade Jan Schönbeck.
Att handla upp entreprenader sker inte på samma sätt i dag som för några år sedan, och fler förändringar väntar. Banverket och Vägverket, som för inte så länge sedan både beställde, projekterade och utförde jobben har ersatts av Trafikverket, som nu försöker bli en renodlad beställare som dessutom har höga krav på sig att hushålla med skattekronorna.
– Det är en stor utmaning, vi måste leverera mer nytta för pengarna och förväntningarna från regeringskansliet är stora, sade Jan Schönbeck.
För att bli bättre kommer man från och med årsskiftet att centralisera upphandlingarna, Trafikverket ska också öka på andelen totalentreprenader.
– Vi tror att totalentreprenader gör att leverantörerna blir mer kreativa och kommer med nya lösningar, sade Jan Schönbeck.
– Fler totalentreprenader innebär dock inte att vi ska stryka utförandeentreprenaderna, tillade han.
Siffrorna talar dock sitt tydliga språk. 2012 ska 20 procent vara totalentreprenader, 2012 ska det vara 30 procent, 2014 40 procent och 2018 50 procent.
– Det är lite av en revolution för Trafikverket, vi måste ändra vårt mindset och det kommer att ta lite tid men ni kommer snart att märka förändringen.
Även när det gäller konsultupphandlingarna kommer stora förändringar att ske, förklarade Jan Schönbeck.
– Vi ska upphandla mer på fastprisbasis, det ställer högre krav på oss som beställare, vi måste veta vad vi vill få ut av konsulterna.
Målet här är att man 2012 ska upphandla 20 procent av konsulterna till fast pris, 2013 ska det vara 30 procent, 2014 40 procent och 2018 50 procent.
Trafikverket ska också ta fram smartare förfrågningsunderlag, antalet upphandlingar ska dessutom bli färre, inte minst för att öka konkurrensen, som i dag är rätt skral på vissa områden.
– Utmaningen är att se hur vi planerar upphandlingarna, sprida ut dem och paketera dem bättre, säger Jan Schönbeck.
Jakten på anbudsgivare sträcker sig även utanför landets gränser.
– Vi måste försöka attrahera fler leverantörer, förklarade Jan Schönbeck, som utlovar mycket jobb under de närmsta åren.
– Vi har gott om projekt i pipeline, region Stockholm investerar 35 miljarder kronor, region väst 15 miljarder och region mitt och synd 15 miljarder var och i norr är det minst sju miljarder. Till det kommer nationella projekt på tio miljarder, vi ska också teckna ramavtal på 4,5 miljarder.
Trafikverket ska också se över de befintliga ramavtalen som i många fall hänger kvar sedan Banverkets och Vägverkets dagar och handlades upp lokalt, avtal som i många fall inte längre anses vara ändamålsenliga.
– Det är 800-900 stycken som vi ska se över i höst, man kan därför räkna med ett stort antal nya upphandlingar efter nyår, det handlar dessutom om mycket stora volymer, förklarade Jan Schönbeck.