Energikrävande varmt hjärta
Örtoftaverket har nått sin första viktiga milstolpe då byggnationen av pannan påbörjats – kraftvärmeverkets hjärta – värd en halv miljard kronor. När bygget nu går in i den mest intensiva fasen fyrdubblas arbetsstyrkan vid en av Skånes största byggarbetsplatser.
– Hittills har vi fokuserat på att färdigställa marken, de omgivande vallarna, anlägga sedimenteringsdammarna och förbereda uppläggningsplatser för biobränslet. Nu börjar arbetet med själva kraftverksprocessen. Nu kommer Örtoftaverket också att börja växa på höjden, vilket naturligtvis känns oerhört spännande, säger Richard Bengtsson projektchef för Örtoftaverket.
I februari i år beställde man pannan, värd en halv miljard, som ska eldas med lokala och regionala biobränslen. Pannan är utvald och anpassad för just trä- och skogsbränsle. Här ska toppar, grenar och andra trädrester efter avverkning som sågverks- och pappersmassaindustrin inte vill ha eldas. Likaså returträ och torv. Fler än 450 personer sk under våren 2013 jobba med att bygga pannan, byggnaderna åt turbin och generator samt flishus och kontorslokaler.
– I och med detta har vi nått vår första viktiga milstolpe - och allt går enligt tidsplanen, säger Richard Bengtsson som tillsammans med anställda, underleverantörer och andra inblandade i projektet under måndagen firade framgångarna med en symbolisk ceremoni på platsen där pannan nu ska börja byggas.
Syftet med Örtoftaverket är att effektivisera fjärrvärmeproduktionen i kommunerna Lomma, Lund och Eslöv samt bidra till Sveriges klimatmål. Eftersom verket drivs av regionala och lokala biobränslen (skogsavfall, returträ och torv) minskar de globala CO2-utsläppen med 205 000 ton per år. Kombinationen av el- och värmeproduktion gör dessutom att över 90 procent av bränslet kommer till nytta, att jämföra med cirka 50 procent i ett traditionellt kraftverk.