23948sdkhjf

Förändringens vind i känslig fjällnatur

Prefabricerade betongfundament och tågtransporter har varit två viktiga element vid uppförandet av Sjisjka vindkraftspark som nyligen invigdes på en otillgänglig plats i känslig lågfjällsmiljö i Gällivare kommun.


– Vi har visat att det går att bygga förnybar energi i fjällmiljö, säger Fredrik Björckebaum, vd på Sjisjka Vind, som också berättar att anläggningen har kapacitet att årligen producera ungefär 200 GWh elektricitet.

Parken består av 30 vindkraftverk levererade av Vesta. De är 130 meter höga och har en samlad effekt på 78 MW, vilket ger en årsproduktion som motsvarar elförsörjningen till 43 000 hushåll.

Anläggningen beskrivs som en av Sveriges största landbaserade vindkraftsparker. Bakom satsningen på ungefär 1,1 miljarder kronor står Skanska, Jämtkraft och vindkraftsbolaget O2. Huvudentreprenör är Jemtska, samägt av Skanska och Jämtkraft, som svarat för byggandet av vindkraftparken och anslutningen till elnätet.

Ambitionen har varit att bygga och driva anläggningen i samspel med naturen och att projektet ska vara en förebild för produktion av förnybar energi med liten miljöpåverkan i den känsliga fjällmiljön. Bland annat betonas att användandet av förtillverkade betongfundament både minskat miljöbelastningen och minskat tidsåtgången, något som varit värdefullt på grund av den extremt korta byggsäsongen.

Ytterligare miljövinster har uppnåtts genom att 95 procent av allt material, liksom dumprar, maskiner, bilar och personal, har transporterats till Sjisjka med tåg. Först i juli 2012 byggdes en väg till arbetsplatsen.

Sjisjka Vind lyfter också fram vikten av lokal förankring. Bland annat utlovas en så kallad bygdepeng på cirka 300 000 kronor per år för att främja utvecklingen i kommunen under anläggningens hela livstid som beräknas till mellan 20 och 25 år innan området ska återställas. En del av pengarna öronmärks för de närmaste byarna Killinge, Kaitum och Neitisuanto.

Vindkraften blir allt mer väsentlig för den svenska energiförsörjningen. Enligt Svensk Energi producerades under det senaste året för första gången mer än 7 TWh förnybar elektricitet av Sveriges cirka 2 100 vindkraftverk. Det innebär en ökning med 33 procent jämfört med motsvarande period 2010-2011 och motsvarar den el som behövs för att försörja alla småhus och flerbostadshus i hela Stockholms län.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078