23948sdkhjf

Svensk inbrytning i Cat-land

Sedan starten 2008 har Indianabaserade Klenck Company växt till ett av regionens största rivningsföretag. Och framgångsreceptet är glasklart – genomtänkt materialåtervinning, extremt hård kostnadsjakt och maskiner från Volvo.


Lika väl som det ibland talas om Sverige som Volvoland brukar den nordamerikanska kontinenten vara rätt väl inmutad av Caterpillar. Det hindrade dock inte Tim och Angie Klenck från att satsa helhjärtat på Volvo när de drog igång sin rivningsverksamhet i Evansville i södra Indiana år 2008.

– För oss är tid pengar och Volvos service har alltid gjorts i tid och varit pålitlig, säger företagets vd Tim Klenck.

Där ligger en del av förklaringen till att Volvos logotype står på företagets sju maskiner i dag. En annan är att Klenck hämtar sina förare från hela USA genom en fackförening, vilket ställer höga krav på maskinerna som måste vara stryktåliga, lätta att manövrera och dessutom ge sina förare en behaglig arbetsmiljö.

– Eftersom många har sina familjer långt från arbetsplatsen kör vi tiotimmarsskift, vilket ger dem tre dagars ledighet över helgerna. Samtidigt måste maskinerna vara säkra och bekväma, säger Tim Klenck.

Inte minst när det handlar om rivning på hög höjd får de svenska grävmaskinerna högt betyg av Tim Klenck.

– Hytten kan tiltas 30 grader , vilket ger väldigt bra sikt samtidigt som det minskar risken för nackskador. Förarna kan sitta bekvämt bakåtlutade och ha god uppsikt över vad som händer runt maskinen. Här får föraren mycket hjälp av de fram- och bakåtriktade kameror som ger föraren tydliga bilder på displayen i hytten.

Maskinparken omfattar de tre bandgrävarna BC330B, hjullastarna L110E och L60F samt kompaktlastaren MC135C. Den sjunde maskinen är det senaste tillskottet och tillika bamsen i programmet, EC360C HR, med ett höjdrivningsaggregat som möjliggör arbete 21 meter från förarplatsen, givetvis med verktyg som kan roteras 360 grader för att ge bästa tänkbara arbetsvinkel oavsett hur det ska användas.

– Vi ser allvarligt på säkerhetsfrågor och väljer maskiner som ger våra förare bästa möjliga skydd. Vi ser till att personalen får relevant utbildning och har en säkerhetsansvarig på heltid på varje arbetsplats. Förarna får ta del av den riskanalys som görs för varje arbetsplats och dessutom får de en introduktion som anpassas till varje enskilt projekt. Därutöver väljer vi maskiner som erbjuder de säkerhetsdetaljer vi kräver, säger Tim Klenck.

Den senast inköpta maskinen har exempelvis ett inbyggt skydd mot fallande föremål, förstärkta sidor och dörrar ger ytterligare säkerhet för föraren samtidigt som skop- och bomcylindrar också placerats väl skyddade. Förarmiljön lyfts ytterligare tack vare ljudisoleringen.

Klenck har inga planer på att stanna i växten, tvärtom finns ambitionen att fortsätta växa och ta jobb i hela Nordamerika. Ett viktigt led i tillväxtstrategin är det miljötänkande som inte bara går igen i valet av maskiner utan också vid hanteringen av rivningsmassor.

Företaget började tidigt samarbeta med bland annat återvinningsföretaget Henry Fligeltaub Company och sätter en ära i att återvinna så mycket det bara är möjligt. Betong, metall, tegel och andra byggnadsrester källsorteras, vilket också ställer krav på den maskinella utrustningen.

Men allt är inte bara rivning.

Våra maskiner jobbar 2 000 timmar per år och det handlar inte alltid om att arbeta på hög höjd. Därför är det viktigt att vi snabbt kan skifta aggregat på grävarna för att anpassa dem till rätt jobb, säger Tim Klenck.

Även där fungerar den nya Volvon enligt behoven. En hydrauliskt låsbar snabbkoppling gör det möjligt att förvandla höjdrivaren till en klassisk backhoe på mindre än en halvtimme.

– Våra förare är väldigt nöjda med maskinerna. De kommenterar ofta den goda sikten och dessutom är säkerheten för förarna hög, säger Tim Klenck, som därmed också klargör att det inte blir lätt för den leverantör som vill konkurrera ut den tillverkare som ligger bra till hos både företagsledning och förare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062