23948sdkhjf

Kräver lagskydd för de som slår larm

Mer än hälften, 54 procent, av svenska folket misstror offentliga upphandlingar. Och majoriteten tycker att både köpare och säljare har ansvar för att reglerna följs. Detta enligt IVA:s enkät till svenska folket.
1 009 intervjuer har genomförts representativt bland män och kvinnor i Sverige i åldern 20-74 år under perioden 27-30 augusti av Yougov. På frågan känner du förtroende för offentlig upphandling av varor och tjänster i allmänhet svarar 54 procent nej, 34 procent ja och övriga 12 procent har ingen uppfattning. Trots det är det 48 procent som har förtroende att det fungerar bra när samhället bygger hus och vägar.

Nästan sex av tio anser att både säljare och köpare har ansvar för att reglerna följs och svartjobb motverkas. Sex av tio känner någon som har anlitat svart arbetskraft eller har själv jobbat svart inom byggsektorn. Transparency International Sverige, TIS, pekar i den litteraturstudie om etik och korruption inom samhällsbyggnadssektorn som presenterades vid seminariet på att förtroendet för byggbranschen sjunkit mellan 2006 och 2010. Samtidigt finns stora positiva tendenser:

– Vi välkomnar branschens förebyggande åtgärder, men mycket finns kvar att göra. Kunskaperna om offentlig upphandling bör ökas och ett förstärkt lagskydd för whistleblowers bör införas, säger Ann Wilkens, styrelseordförande för TIS.

Whistleblowersystem har stark anknytning till USA. Begreppet börjades användas i slutet av 1960-talet för att beskriva processer där personer slår larm om oegentligheter. Anna Wersäll, även hon från TIS, inflikade att studierna sammantaget säger att byggsektorn är mer utsatt.

– Orsaken är att stora kontrakt som offentliga upphandlingar innebär skapar stora utrymmen för mutor.

– Och man kan också se att ju högre upp desto mindre sannolikhet för mutor. Sannolika muttagare är mellanchefer, projektledare som ansvarar för inköp och konsulter som anses svåra att definiera vad de gör.

– Vanligaste mutorna är olika typer av resor, varav mest konferensresor, pengabelopp eller överfakturering. Men även en whiskyflaska förekommer, säger Anna Wersäll.

Transparency International Sverige, TI Sverige, har i samarbete med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs avdelning för samhällsbyggnad, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL och Byggcheferna låtit genomföra ett antal studier som ska belysa etik och moral i samhällsbyggnadssektorn.

Några av TIS rekommendationer för whistleblowing är:

– Ett förstärkt lagskydd bör införas för alla arbetstagare oavsett

anställningsform som i god tro och på rimliga grunder slår larm om

missförhållanden.

– Skyddet bör även gälla för andra personer till exempel

updragstagare, kunder, klienter, patienter och elever.

– Ett meddelandeskydd bör införas för den som avslöjar korruption och

andra missförhållanden inom privat sektor.

– Sverige bör verka för att en konvention om skydd för visselblåsare.

kommer till stånd på europeisk nivå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094