23948sdkhjf

Bristande koll ger felaktiga upphandlingar

Sex av tio chefer i branschen tror att låga anbud kompenseras på annat sätt, hälften tror att mutor förekommer. Samtidigt finns en stark vilja finns dock att branschen agerar korrekt. Samtidigt finns en stark vilja att branschen agerar korrekt. Det visar en enkät som organisationen Byggcheferna låtit göra bland 3 000 chefer i byggsektorn.
Undersökningen frågar bland annat vad som är det främsta skälet till att det görs upphandlingar som strider mot gällande offentliga upphandlingsregler. Här uppger entreprenörerna att det främsta skälet är bristande kunskap, medan byggherrar och konsulter tror att det är strävan efter att påskynda processen som är den främsta bakomliggande orsaken. Samtidigt märks en kraftfull vilja om att branschen agerar korrekt. Hela 98 procent av cheferna uppger att de tycker det är rätt att åtgärder vidtas om någon av de anställda inte följer reglerna.

Men utmaningar finns . Som ett exempel: på frågan om det förekommer att leverantörer, entreprenörer eller konsulter erbjuder presenter, studieresor och representation för att få konkurrensfördelar inför en affär svarar mer än hälften, 55 procent, av de tillfrågade att detförekommer. En kommentar från enkäten lyder:

– Det har blivit mycket bättre inom byggsektorn när det gäller bjudningar och resor än vad det var för tio år sedan.

På frågan kompenseras låga anbud på andra sätt svarar 62 procent ja, ibland och mer än vart fjärde, 26 procent, uppger att det är väldigt vanligt. Få tror att det aldrig förekommer. En kommentar är:

– En tydligare ledning som betonar och själva lever efter regler som de anställda förväntas leva efter och en ständig dialog med andra aktörer i branschen är den bästa vägen för att motverka och minska framtida oegentligheter.

Förekommer mutor? Hälften, 51 procent svarar att ja, det händer och vart fjärde svarar nej, aldrig. Och hur ser det då ut med konkurrensen på marknaden? På detta svarar majoriteten, 53 procent, att den är ganska stark medan 37 procent tycker att den är mycket stark. Få tycker att den är mycket svag.

Naggas det på kvalitet och säkerhet? 41 procent svarar att det har hänt medan en tredjedel svarar nej, aldrig. Få tror att det sker varje vecka. Hur skapar vi en sundare bransch? Det dominerande svaret på frågan är ökad debatt, som 45 procent svarat medan 30 procent svararutbildning. En röst säger:

– Det viktigaste är att ändra branschens beteenden och värderingar, det görs inte regelverk och böter, utan genom samverkan, respekt och förståelse för varandras förutsättningar samt ett större fokus på moral och etikfrågor.

1600 entreprenörer, 650 byggherrar, 550 konsulter och 200 övriga har svarat i Byggchefsbarometern 2012.

Hjälp mot mutor och korruption

– ID06- Obligatorisk ID- och närvaroredovisning på byggarbetsplatsen

– Verktyg för företagets fakturahantering med stickprovskontroller

– Utbildning och information

– Etisk policy på företagen så att anställda vet vad som gäller

– Öppen debatt om korruption

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08