Svindlande snösopning med teleskoplastare
Mitt i högsommaren slog Djursholms Entreprenad upp dörrarna till 300 kvadratmeter ny serviceverkstad och tvätthall. Preventivt när kylan snart kopplar grepp runt 50 entreprenadmaskiner och tio lastbilar. I pipeline ligger bland annat filterbyten mot vatten i bränslet liksom snöröjning på tak med en Holms sopvals och Merlo teleskoplastare.
– Uppdragsgivaren Skanska skickade ut en förfrågan om vi kunde ta snöröjningen så vi får se hur det blir i år, säger verkstadschefen Rolf Friberg.
Plogar undan snön gör även företagets hjullastare i Hammarby Sjöstad, en service åt företagets kunder och en utökning av arbetsuppgifterna att lasta och lossa gods. För traditionell snöröjning har företaget ytterligare två Ljungby hjullastare, två Drivexplogar och en sandskopa. Och så har man börjat utveckla en lösning för att effektivt ta bort snö från tak. Fast här byter hjullastaren plats med en Merlo teleskoplastare med påkopplad Holms sopvals.
– Valet stod mellan kranbil eller teleskoplastare. Räckvidden på 25 meter avgjorde samt att teleskoplastaren är runtomsvängande och därmed mer rörlig. Annars når kranbilen längre men det finns en osäkerhet om det kommer tillräckligt mycket olja ut i toppen på kranen för att kunna driva sopvalsen, säger Rolf Friberg.
Tänkbara kunder för tjänsten är industrifastigheter runtomkring företaget.
Aktuellt blir en Merlo 4025 eller 4026 med teleskoputskjut på 25 respektive 26 meter, för det är fabrikaten för de sammanlagt åtta teleskoplastarna.
– För att underlätta servicen har vi i princip bara fyra fabrikat och det är fem Hyundai, åtta Merlo, åtta Take Job och 15 Liebherr, vilket underlättar service och inköp av reservdelar. Vi lär också känna fabrikaten, säger Rolf Friberg som under många år arbetade som mekaniker för Liebherr Sverige innan han 2009 började arbeta hos en av kunderna.
Rolf Friberg anser att maskinskötseln stärkts rejält inför vintern med 300 i stället för 200 kvadratmeter verkstad. Ett andra skepp ligger tvätthall.
– Tidigare fick vi klättra runt maskinerna i den trånga lokalen. Nu kan vi serva maskinerna ordentligt och det går snabbare. Redskap behöver inte tas bort utan exempelvis kan teleskoplastaren fortfarande ha gaffeln tillkopplad vilket förstås sparar en massa tid.
Vanligaste problemet när blir det kallt beror även på vintermörkret.
– Batteriet tar slut. Det som händer är att maskinerna har mycket lyse på under den mörka årstiden samtidigt går ju maskinerna mycket på tomgång och man släcker inte på dagen, vilket innebär att batterierna sakta töms. Det gäller framför allt maskiner som står still vid tidsödande jobb.
– Näst vanligast är att nytt filter behövs därför att kondens uppstår. Det beror på att varmt bränsle går i retur, på moderna maskiner rör det sig om runt 85 procent i retur. Oftast är det filtret som måste bytas. Mer ovanligt är att ledningar fryser.
Hans medarbetare i 30 procent större verkstad jämfört med tidigare är Lasse Lindgren. Att Drottningholms Entreprenad har två ambulerande mekaniker stärker företagets image som pålitligt.
– Snabb service ger en grundtrygghet, det är skillnad mot att förlita sig på insatser från leverantörerna med flera kunder att tillgodose, säger Rolf Friberg.
Rolf Friberg sätter fingret på att det svenska arbetsklimatet inom maskinentreprenader skiljer sig från grannländernas.
– Vi är mer effektiva i Sverige beroende på strukturella förhållanden. I Tyskland exempelvis är det mycket vanligt med stora maskinföretag som hyr ut maskiner utan förare, i Danmark är tempot lugnare. Här hemma finns det många maskinentreprenörer med omfattande utrustning till maskinerna. I tjänsterna de erbjuder ingår förare. Tempot är snabbare och stilleståndstider kostsamma
– Ett sätt att mota Olle i grind är nya maskiner som inte behöver konstgjord andning varje morgon. Maskiner som fungerar går hem hos kunderna, säger Rolf Friberg.
När det blir kyligare ökar telefonsamtalen från olycksdrabbade förare. Och plötsligt under intervjun skär en mobilsignal genom höstluften. Det blir brått in i servicebilen, en Mercedes med välutrustat verktygsskåp, till kajen vid Nationalmuseum. En Hyundai 290 HC har stannat i ett skoptag för den nya strömkajen som ska stå färdigrenoverad 2013. Det grundläggs för ny spontkaj cirka två meter utanför befintlig kaj, sänkning av kaj med cirka 40 till 70 centimeter, nya terminalbyggnader, nya ”teknikbänkar” med mera. Som det brukar vara på en byggarbetsplats gäller råttan på repet och så vidare. Så den röda Scanian R420 som precis skulle lastas på blir således stående. Föraren Ted Dahlqvist från Haninge Åkeri och Ulf Jansson, föraren till en liten hjulburen Liebherr grävmaskin 316 blir åskådare. liksom Karin Sundberg från Sjöhistoriska museet.
– Jag övervakar schaktningsarbetet och ser om det dyker upp gamla båtfynd som det gjorde i våras, då det dök upp rester av ett fartyg från 1600-talet när man grävde för ett nytt pumphus i kajen.
Längre ner mot vattnet ligger en gammal rustbädd, det vill säga en äldre grundförstärkning av trä.
– Inget nytt vrak än men det kan dyka upp när som helst, säger Karin Sundberg.
Föraren till olycksmaskinen, Fredrik Asperman, har passat på att ta lunch men sex ögon följer Rolf Friberg när han öppnar serviceluckan och tycks krypa in i maskinen. Efter en stunds meckande får han klarhet.
– Felet på maskinen är stopp i bränslet så jag måste byta filter och rengöra ventilerna.
Servicen utförs snabbt, Hyundaien väcks ur sin korta Törnrosasömn och allt kan återgå till det normala.
Rolf Friberg råd för utrustning inför vintern:
– Oavsett årstid, serva maskinen alltid efter 500 timmar.
– Glöm inte att byta ut remmarna till generatorn. Det som händer är att remmarna blir torra och hårda, därav blir de hala. När det blir kallt och halt märks dålig generatoreffekt extra mycket.
– Bästa plogredskapet där det är trångt: Snöskopa med vingar som får med snön och samtidigt flyttar undan den.
– Uppdatera maskinparken så att minimalt underhåll krävs. Nya maskiner klarar kylan bättre och bidrar till företagets goda rykte. Vår äldsta maskin är från 2006 och den har bara gått 3 000 timmar.