23948sdkhjf

Skånska vågor mot vibrationer

Bandschaktare med GPS spelar en avgörande roll när ett exakt utformat våglandskap med vibrationsätande kullar ska byggas vid den nya forskningsanläggningen i Lund.
2015 ska synkrotronljusanläggningen Max IV i Lund öppnas. Anläggningen kommer att ligga i framkant tekniskt, med känslig utrustning som kräver att även landskapet utformas på ett mycket speciellt sätt. Entreprenören Peab måste därför till exempel göra om åkrarna runt den blivande anläggningen till ett våglandskap med noggrant utformade kullar där precisionen är avgörande för att kunna dämpa vibrationer i marken, vibrationer som annars skulle kunna störa mätinstrumenten.

– Vi bygger ett supermikroskop i jätteformat. Anläggningen är extremt vibrationskänslig och därför skapar vi 5-10 meter höga kullar runt byggnaden som hjälper till att dämpa vibrationer i marken. Precisionen i utformningen är av stor betydelse för att våglandskapet ska bli så funktionellt som möjligt. Vi använder en specialprogrammerad bulldozer som styrs automatiskt utifrån GPS för att kullarna ska få rätt dimensioner, säger Pär Lindahl, projektchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Åkermarken som ska tas i anspråk är vidsträckt och Peab kommer att använda totalt cirka 200 000 kubikmeter massor för att bygga kullarna. Slåtter från naturreservatet Kungsmarken, som ligger nästgårds, läggs på kullarna för att sprida fröna från reservatets speciella flora. Parken ska därför, enligt Peab, få en större biologisk mångfald än tidigare.

– Vågorna blir en ny symbol för Lund och kommer till och med att synas på Google map. Det finns planer på att ha betande får på de böljande grönytorna. Det blir ett område där alla kan promenera, ha picknick, jogga eller studera forskningsanläggningarna på håll. Ett ställe för rekreation och ett utflyktsmål som stärker platsens attraktivitet för att få hit de främsta forskarna, säger Pär Lindahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078