23948sdkhjf

Ett race bygga Solvalla racingbana

Mest är det mjuklandning i kurvorna det handlar om. 120 timmar med maxat manskap och maskiner har fixat 1,2 kilometer staket- och barriärskyddad bana för STCC-finalen Scandinavian Touring Car Championship den 21 och 22 september. Och snopet nog, slutfört är projektet på travbanan först som nerrivet.
Bromma. Söndag kväll kördes travtävling och parallellt med hästarna påbörjades korståget för hästkrafter på hjul. I torsdags flyttade hundra tävlingsbilar med team och privat personal in och i går fredag på morgonen blev det åka av första dagen av två tävlingsdagar. Och nu på tisdag ska i princip allt vara borta. En intensiv vecka med andra ord. Vid Leveranstidningens besök på måndag förmiddag skjuter läktarstål i höjden framför travbanans signum, den jättelika gula trähästen uppförd i nära anslutning till "första kurvan" på travbanan. Ett tiomannalags täta trafik med teleskoplastare och starka armar från Arena och Evenemang bygger läktaren med 2 500 sittplatser. Nästa arbetslag är anläggarna av banan, där Peter Rinaldo basar. Han är platschef vid Peabs dotterbolag Berg & Väg Maskin i Rönninge utanför Stockholm. Teamet består av tre gubbar, tio lastbilar, tre grävmaskiner en Cat bandgrävare på 25 ton, en hjulburen Volvo 160, en Hako samt en catvält och en Cat bandlastare. Ytterligare ett arbetslag utgörs av Peab som började att asfaltera för två veckor sedan. 20 000 kvadratmeter asfalt ska ut på travbanan. Klara är två sträckor på sammanlagt nästan 80 meter utspridda som två pusselbitar på varsina håll. Den nya racingbanan byggs direkt på travbanan och den befintliga gräsmattan schaktas.

– Duk läggs på och ett förstärkningslager med grus på 40 centimeter och ovanpå det asfalt. När travbanan ska återställas lyfter vi bara bort duken och under är allt som vanligt igen, säger Peter Rinaldo.

Den 1 250 meter långa banan är cirka 12 meter bred men i de fyra kurvorna breddas vägen med en säkerhetszon, vilket resulterar i 20 meters bredd. Diket mellan stakete

n och tävlingsbanan fylls upp med asfalt.

– G-krafterna är mycket starka i kurvor och bilarna måste ha extra utrymme om de är tvungna att köra av banan. Varje kurva fylls upp med tusen ton förstärkningslager, säger Peter Rinaldo.

Ett fjärde lag sätter upp staket och barriärer. Betongbarriären runtom banan ska skydda publiken och väger över 6 400 ton, är 2,5meter hög och består av en betongmur samt ett grovt förstärkt nät. 670 block ska sättas upp. Varje block tar två till fyra minuter att sätta upp och väger 3,27 ton. Mikael Skotte är inhyrd hjullastarförare från Pan Rental som hjälper truckföraren att få ett block på plats när inte Katon HD 823 behövs.

– Vi satte upp block i natt och blev klara med en kilometer.

Barriären är godkänd av The Fédération Internationale de l'Automobile upp till F1-nivå.

– Barriären är en specialprodukt från Tyskland som tillverkats på licens i Sverige Blocket klarar att ta en frontalkrock med bil i hastigheter över 200 kilometer i timmen, säger Ebrahim Bojang, projektledare vid Sport & Evenemang.

Företaget har i fyra år haft kontraktet med STCC för City Race Arena i Göteborg. STCC:s mobila bana byggde företaget upp för första gången i Östersund i augusti.

– I Östersund inträffade en incident med en lokal förare som körde rakt in i en barriär, bilen trycktes ihop till cockpit men barriären flyttade sig bara en halv meter. Föraren klarade sig och kunde köra dagen därpå, säger Ebrahim Bojang.

Bortom kontorsbyggnaden med café tronar upplag med jordmassor från schaktningen samt beställt grus till bärlager, likaså läktarfundament och betongblock. En strid ström av lastbilar och maskiner lastar på och far iväg. 19:åriga Kim Axelsson från Janbecks Åkeri & Entreprenad är en pinfärsk förare till Scanian 480 med lika många hästkrafter.

– Jag har precis gått ut yrkesförarutbildningen och så fick jag ta det här jobbet som innebär att jag kör betongfundament hela dagarna.

En Ljungby hjullastare lastar av ett blockpaket. Föraren Daniel Larsson går ur hytten och klättrar upp på trailern.

– Jag checkar så att blocken ligger stadigt.

Vid en annan lastbil kopplar chauffören Joakim Larsson från Kopparberg greppet.

– Staketen måste spännas fast med spännband.

Kristoffer Gavelin från Facio Event kör Ljungby hjullastare.

– Det blir mycket service och fraktande när banan ska byggas.

STCC vill nå en större publik och har därför utvecklat en mobil racingbana. För tio år sedan kördes en racingtävling på Solvalla, det var en Camaro Cup men den kördes direkt på gruset. 40 procent av asfaltsbanan, inne på grönområdet behålls. Nästa år och året därpå kör STTC mästerskapet på Solvalla. Travbanan har till vardags tre banor, en stor ytterbana på en kilometer, en mindre innebana för träning runt 900 meter lång och en skogsslinga på 1 600 meter. Travbanan har egen maskindepå och anställd personal för banunderhåll. Bertil Ellingsworth berättar att kuskarna inte är speciellt förtjusta i att upplåta banorna till motoriserade fartvidunder.

– De har under några dagar bara skogsbanan att köra på fast där kan de inte köra så fort. Men jag var ute tidigt i morse med Ljungbyn och en pinnharv som går på djupet, 5-6 centimeter ner. Då blir underlaget fint att springa på.

Några nyckeltal för mobila racingbanan:

– 1,2 kilometer asfalterad bana

– Två kilometer betongbarriär

– En kilometer racingtaket

– 500 ton läktare

– 3 kilometer linjemålning

– 100 meter däckbarriär, 4 300 däck som kräver transport av 50 långtradare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.071