Byggarna blåser på i Blaiken
Blaiken. Logistiken är den hårdaste nöten att knäcka när NCC bygger vindkraftspark i Blaiken utanför Storuman.
– Det här är ett logistikbygge, varje dygn körs 4 500 ton grus in i parken och de stora gravitationsfundamenten kräver 700 kubikmeter betong och 80 ton armering, vi flyttar efter resurserna hela tiden och ALLT är logistik, säger David Andersson, NCC:s blockchef för vägar.
Han måste därför ligga flera steg före hela tiden.
– I dag planerar jag inte vad som ska hända i morgon utan vad som ska hända om minst två veckor.
Mycket ska ske under de korta sommarmånaderna. NCC ska bygga två mil väg, gjuta 30 fundament och anlägga 30 kranplatser. Massorna man hanterar är enorma. 4 500 ton grus per dygn innebär 15 000–16 000 ton i veckan och schakterna var i slutet av juli uppe i totalt 40 000 kubikmeter.
– Räknar man med myrarna är det nog närmare 60 000 kubik hittills, säger David Andersson.
Projektet är grundligt planerat. NCC lade upp en tidplan och en strategi för i vilken ordning vägarna, fundamenten och kranplanerna skulle byggas.
– Allt följer som ett långt ”tåg” efter schakten, kommenterar David Andersson.
Schakta, rensa, spränga, rensa, spola, gjuta…. Allt kräver både personal, maskiner och material på rätt ställe i rätt tid.
Överblivna massor och sprängsten ska sedan vidare och allt material kommer till användning på platsen. Schaktmassorna har lagts i vägar, det sprängda berget har blivit motfyllning och de stora blocken och stenarna har blivit botten i de fyllda myrarna.
Att bygga en vindkraftpark går inte att jämföra med att bygga en väg, anser David Andersson.
– På ett vägbygge kan man anpassa resurserna bättre och det är en väg ut, här är det ont om vägar, man kanske ska över en två meter djup myr och det är betydligt mer material som ska in.
Byggarna får dessutom samsas på vägarna med kraftverksleverantören Nordex, som är i full färd med att montera vindkraftverk på de 30 fundament Svevia gjöt i fjol.
– Vi bygger två av våra fundament mitt inne i deras arbetsområde, det kräver bra samordning men det har vi, säger David Andersson.
Verken sätts upp av 110 meter höga kranar som flyttas mellan de olika fundamenten samtidigt som de väldiga verken transporteras in i parken.
Samordning sker också med samebyn, så att alla är informerade om när sprängningarna går av stapeln och när renarna är på vandring.
Kalfjället bjuder inte mycket skog, men på några ställen blev man tvungen att röja.
– Vi har fått ta in en skotare och en skördare för en sträcka, annars är det mer eller mindre kalfjäll, säger David Andersson.
Arbetet utförs dagtid, utom grusleveranserna som sker i tvåskift.
– Det är oerhört lugnt på arbetsplatsen trots att vi gör så mycket, alla gör det de ska och det är effektivt och lugnt, säger David Andersson.
Arbetet har flutit på bra, trots att man hamnade en vecka efter redan från början eftersom sju dagars intensiv snöröjning krävdes innan NCC kunde börja jobba i mitten av maj.
– Vi har jobbat igen den förseningen och nu är vi i fas med tidplanen. Vi har dessutom en mycket bra beställare, Blaikenvind är erfarna och väldigt kompetenta, de har anlagt många parker och med rutin och kompetens tar de snabba beslut när vi behöver få besked. Det gör det enklare för oss att utföra vårt arbete, säger David Andersson.
Området är vidsträckt och det är glest mellan fundamenten som placerats där vindförhållandena är de bästa. Det kan därför vara flera kilometer mellan två verk och avstånden gör det både lättare och svårare för byggarna som slipper trängas men måste tänka rätt när maskinerna sedan ska vidare.
– Det är logistik hela tiden! Man får inte vara någon större grubblare, det är bara att fokusera på vad man måste göra, lära av misstagen och alltid se framåt, säger David Andersson.
Klicka här för att läsa mer om hur NCC bygger vindkraftspark i Blaiken.
——————————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!
Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!
Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.