23948sdkhjf

IT präglar nya gruvan

Den nya gruvan i Kankberg får en tydlig IT-profil. Redan från början förses den med trådlöst nätverk och både maskiner och anläggningar ska övervakas via datorer.

Kankberg. När den nedlagda koppargruvan i Kankberg nu återuppstår som en helt ny guldgruva ser det mesta ut som det brukar i en gruva. Gruvgångarna är mörka och dammiga, fordonen är smutsiga och vattnet rinner från väggar och tak. Men skenet bedrar, Kankbergsgruvan i sin nya skepnad ska bli något av ett flaggskepp för modern malmbrytning.

– IT ska spegla den här gruvan, säger Greger Spetz, arbetsledare.

För att åstadkomma en tydlig IT-profil förses gruvan till exempel med nödvändig IT-infrastruktur redan från början.

– Det ska finnas trådlös IT i hela gruvan, det behövs eftersom vi ska ha datorer i maskinerna och då vara uppkopplade mot ett nätverk, säger Greger Spetz.

Tack vare den ständiga uppkopplingen ska man kunna få löpande information om både maskiner och anläggningar, det ska till exempel gå att se hur pumparna går och vilka nivåer det är i bassängerna.

– Det är lättare att göra i en ny gruva än att bygga in i en befintlig, här måste man välja och då väljer man så klart ett modernt system, kommenterar Greger Spetz.

Ett 400 meter långt hål rakt upp i dagen utgör gruvans livsnerv. Här ska vattnet pumpas upp och här ska ledningar för både ström och datortrafik gå. När hålet skulle borras tillstötte komplikationer, det fanns betydligt mer vatten i berget än man räknat med.

– Men vi utnyttjade det, vi tar ner vattnet via en slang och använder det som processvatten, det är mycket renare än det vatten vi annars fått använda och våra nya maskiner kräver bättre vatten, säger Greger Spetz.

Vägen ner i underjorden går längs en äldre ramp och många av de gamla anläggningarna är fortfarande i drift. De ersätts dock allteftersom av nya.

– Det blir till exempel ny luft, nya stigar och ny ventilation, säger Greger Spetz.

Särskilt efterlängtad är den nya pumpstationen.

– Den gamla fungerar men den är inte dimensionerad för våra behov. Med den nya kan vi arbeta med färre störningar, säger Greger Spetz.

Ett annat av de system som är i akut behov av modernisering är radiokommunikationen. De flesta samtalen går fram men det finns ett antal ”döda” punkter vilket innebär att alla som framför fordon i de trånga gångarna måste vara på sin vakt. Det kan kort sagt dyka upp någon som inte lyckats meddela medtrafikanterna att han eller hon är på väg och gångarna är inte breda nog för två.

– Det nya radiosystemet ska vara klart i höst, säger Greger Spetz.

Han betonar att arbetsmiljön inte blir lidande trots att man till en början tvingas använda de äldre installationerna.

– Men man bygger med mer tanke nuförtiden, det är bultar och stegar i taket och ett helt annat säkerhetstänk.

Den gamla gruvan sträckte sig inte mer än 270 meter ner i backen. Allt som finns längre ner är således nybyggt.

– Vi har kommit 470 meter ner och har bland annat byggt en bredare väg, för att få plats med diken men också så att två personbilar ska kunna mötas, säger Greger Spetz.

Produktionen påbörjades i januari och har fortsatt under alla förberedelsearbeten.

– Vi har fått anpassa oss, men det får man alltid i en gruva, kommenterar Greger Spetz.

Personalen är i stora delar helt färsk, något som inneburit både för- och nackdelar anser han.

– Det blir mycket utbildning, å andra sidan kan vi lätt styra kunskaperna. Man måste ha en tydlig utbildningsplan och många är i lärande fas, men jag skulle inte vilja byta ut en enda.

Fotnot : Läs mer om hur Boliden kör igång den nya guldgruvan i Kankberg här. ————————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142