Raka rör för fartvidunder
Flertalet entreprenadmaskiner rör sig sällan snabbare än i 30 km/h. Ett av undantagen är JCB GT, en grävlastare vars 1 000-hästars Chevrolet-motor ger en topphastighet över 200 km/h. På Entreprenadexpo visar den upp sig för första gången på svensk mark.
1985 sådde den Belfastfödde komikern Frank Carson ett frö som snabbt slog rot, växte sig allt starkare och så småningom utvecklades till världens snabbaste grävlastare. Frank Carson hade väl tröttnat på att sitta fast i bilköer bakom långsamma entreprenad- och jordbruksmaskiner på vägarna och efterlyste en JCB som rullade fram i 160 km/h i stället för 30.
Allt för ofta hamnar värdefulla frön på hälleberget, men Carsons bidrag hittade god jordmån hos Sir Anthony Bamford, son till JCB:s grundare Joseph Cyril Bamford, vars initialer fortfarande får ge namn till den brittiska maskinjätten.
Som stark förespråkare för brittisk ingenjörskonst åtog han sig uppgiften att leva upp till Frank Carsons önskemål och efter drygt två års utvecklingsarbete presenterades JCB GT år 1988. Därmed stod det också klart att det företag som mer än något annat likställdes med uppbyggnad av byggnader och infrastruktur i Storbritannien också tagit fram en maskin som bokstavligt talat brände stora hål i vilken vägbeläggning som helst.
Från början var tanken att med hjälp av externa samarbetspartners skapa en dragster utformad ungefär som en av företagets egna maskiner. Arbetet plockades dock hem rätt snabbt och i stället inleddes förvandlingen av sjutonnaren 3CX Sitemaster med ett tons lyftkapacitet och en motor på knappt 100 hästkrafter till ett muskelfyllt fartvidunder.
En och annan kan säkert hävda att det är lite fusk med i bilden för så mycket mer än vindrutan och strålkastarna är det inte som hämtats från originalet även om det gjorts stora ansträngningar att behandla material som aluminium och glasfiber på ett sätt som ger en slående likhet med originalets tunga stålkomponenter. Resultatet är dock att vikten bantats till lite mindre än hälften. Att den ursprungliga dieselmotorn ersatts av en bensindriven 7,4-liters V8-motor från Chevrolet på ungefär 1 000 hästkrafter skämmer inte heller bilden.
För att säkra väggreppet har 90 procent av fartvidundrets 3,25 ton placerats över de kraftiga, drivande bakhjulen som är specialtillverkade av polypropylen över en kevlar-kärna. Diametern anges till 62 tum och bredden till 34 tum, ungefär tre gånger bredare än maskinens standarddäck.
Toppfarten anges till ungefär 200 kilometer i timmen, vilket har sina sidor när framhjulen strävar efter att sticka mot skyn. Ett par stödhjul hämtade från en Cessna och monterade på en rejält modifierad upphängning, som normalt finns på traditionella trailers, har placerats strax bakom drivhjulen under grävaggregatet för att garantera att fronten inte lyfter mer än 23 grader.
En av de knepigare uppgifterna var att säkra förarens möjligheter att styra fordonet med framhjulen i luften. Lösningen med individuellt manövrerade bromsar på de båda bakhjulen är inte helt ovanlig på framför allt brittiska racingbanor, men kräver onekligen att föraren hanterar reglagen med millimeterprecision för att genom växelvis påverkan på höger och vänster bakdäck hålla maskinen i rätt riktning.
För att få stopp på ekipaget används luftkylda servobromsar av trumtyp som visat sig klara att hantera såväl vikten och farten som nedkylningen.
Arbetspassen blir ju med nödvändighet korta, vilket inte ställer några större krav på stora tankar för exempelvis bränsle. Det innebär att det är fullt tillräckligt med en tank på fem gallon (cirka 24 liter) även om bränsletörsten är enorm – på full tank tar den sig fram ungefär 16 kilometer. Men då går det också undan. Redan 1988 klarade den kvartsmilen på 19,2 sekunder – givetvis från stillastående.
Den som vill använda de 1 000 hästkrafterna till gräv- eller lastjobb när nu maskinen ändå finns på plats lär dock bli besviken. Hydraulsystemet är nämligen enbart ögongodis.
På Entreprenadexpo får JCB GT, enligt arrangörerna, för övrigt sällskap av ytterligare ett hyfsat snabbt ekipage, Volvos hjullastare L60G PCP som klockats för 103 km/h med Karin Olsson bakom ratten.