23948sdkhjf

Tio axlar fixar malmtransporten

Ungefär 1,5 miljarder kronor stannar slutnotan på när Scania ska säkra Northland Resources transporter av järnmalmskoncentrat mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsstationen i Pitkäjärvi fram till 2021. I uppdraget ingår leverans av ungefär 400 lastbilsekipage optimerade för laster på 90 ton.


− Det här är den mest omfattande affär vi hittills gjort med gruvindustrin i Sverige. Scania har även deltagit i planeringen av transportupplägg och väginfrastruktur, säger Sandro Grimpe, servicemarknads­direktör vid Scania-Bilar Sverige AB och ansvarig för affären med Peabs dotterbolag Swerock som ska svara för transporterna genom dotterbolaget Cliffton.
Enligt avtalet rör det sig om ett helhetsåtagande som bland annat omfattar leverans av lastbilar och specialbyggda släpvagnsekipage, utbildning och coachning av förarna, underhåll och reparationer av lastbilar och släpvagnar samt att säkerställa att fordonen alltid är utrustade med däck.

Vid full produktion, som ska uppnås 2015, är bedömningen att det kommer att behövas ungefär 80 lastbilar och 400 förare. Fordonen kommer att utnyttjas minst sagt hårt. Den årliga körsträckan beräknas till ungefär 400 000 kilometer för att klara transporterna av de sammanlagt fem miljoner ton malm som beräknas utvinnas årligen.

För att minska risken för stillestånd kommer återförsäljaren Skellefteå Bil att utöka verksamheten vid sin serviceverkstad i Kiruna. Eventuellt etableras även serviceverksamhet i Kaunisvaara-området.

Avsikten är att utrusta både släpvagn och den så kallade dolly som används för kopplingen mellan lastbil och släpvagn med Scanias egentillverkade axlar.
− Det innebär att våra verkstäder kan hålla lika hög servicekompetens och tillgänglighet till reservdelar för släpvagnsaxlar som för Scanias egna fordon, säger Sandro Grimpe.
Scania har också åtagit sig att under den nioåriga avtalsperioden kontinuerligt sänka kostnaden per transporterat ton baserat på kostnader för bränsle, däck, reparationer och underhåll.

Normalt är den högsta tillåtna vikten på de svenska vägarna 60 ton, men Northland Resources har haft dispens för testkörningar med 90 tons last. En primär anledning är att man därigenom kan minska det antal transporter som krävs för att flytta malmen den 150 kilometer långa sträckan mellan gruvan i Kaunisvaara och den omlastningsstation i Pitkäjärvi där malmen flyttas över till tåg för den fortsatta färden till Narvik. Även med så tunga laster som 90 ton är bedömningen att det kommer att gå en transport var sjunde minut, dygnet runt, sju dagar i veckan.

De lastbilsekipage som ska användas för malmtransporterna är utrustade med sidotippning och optimerade för tågvikter på upp till 90 ton. Dragbilen är den nya R730 som drivs av en V8-motor på 730 hästkrafter. Bilen är fyraxlig med drivning på två av axlarna.

Inspirationen till ekipagets utformning har hämtats från Nordamerika och Australien. Den valda lösningen beskrivs som praktiskt taget oprövad i Europa och har tagits fram i samarbete mellan transportör, leverantör, gruvbolag och Trafikverket.

Lasten fördelas över tio axlar. Fyra sitter på dragbilen, släpvagnen har tre och dollyn tre. Det vanliga i vår del av världen är att dollyn har två axlar. De körbarhetstester som genomförts tyder på att ekipaget inte uppför sig annorlunda än konventionella lösningar och med mer normal last. Det gör att gruvbolaget har gott hopp om att inom kort få det tillstånd som behövs för att kunna transportera 90 ton på varje ekipage.

Längdmässigt håller sig ekipagen inom det normala. En skillnad är däremot att påbyggnaderna kommer att vara lägre än vanligt i och med att malmkoncentratet väger mycket i förhållande till sin volym.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11