Samma bränslemängd – mer utfört
Dubblad produktivitet till oförändrad kostnad. Det blev resultatet när det brittiska stenföretaget Fairhurst Stone bytte ut stenbrottets gamla Cat-grävare på 50 ton mot en 70 tons, modern Case.
Kalksten från Yorkshire har, i varje fall sedan medeltiden, varit en viktig beståndsdel i hus- och landskapsbyggande. Stenen är hård och slitstark, och används ofta vid nybyggnad och renoveringsarbeten.
En av Storbritanniens största utvinnare av denna typ av byggnadsmaterial är Fairhurst Stone som sedan 1990-talet bedriver sin verksamhet i ett dagbrott i Ravensworth, North Yorkhire. Den lilla byn är belägen cirka 350 kilometer från London, och här har bland annat gjorts en del fynd som visar att platsen har nordisk anknytning genom vikingarna.
Omgivningarna domineras till stor del av lantbruk, men här har även en del tung industri funnits – bland annat har här utvunnits koppar.
I dag utgörs den tunga industrin huvudsakligen av stenbrottet där det till stor del handlar om att hantera stora stenblock för företagets bandgrävare och flotta med tunga lastfordon.
Fram till i våras sköttes grävjobbet av en 50 tons Cat 345.
– Cat-grävaren var i grunden för lätt för det arbete den skulle utföra. Sedan tidigare hade vi en Case CX460 och en CX130 i en annan gruva. Vi var nöjda med det arbete de utförde och vi var nyfikna på vad Case kunde erbjuda som alternativ till Cat-grävaren, berättar Edward Fairhurst, vd på Fairhurst Stone.
Valet föll på 70-tonnaren CX700B utrustad med en vattenkyld, turboladdad Isuzudiesel på 345 kW (463 hästkrafter) vid 1 800 varv.
– Utrustad med bergskopor från Miller hanterar den nya grävaren utan problem block på 30 ton. Den jobbar dubbelt så snabbt som föregångaren och som det ser ut är bränsleförbrukningen ungefär densamma, säger Edward Fairhurst.
En anledning till att bränsleförbrukningen hamnar så pass lågt är den elektroniska styrningen av hydraulsystemet som ska säkerställa att varvtalet stannar på en optimal nivå.
– Föraren gillade verkligen sin gamla Cat och var från början inte så pigg på maskinbytet, men bland annat den nya, mycket bekväma hytten med väldigt bra sikt bidrog till att klagomålen snabbt försvann, säger Edward Fairhurst.
Andra mål vid konstruktionen har varit att minimera obehag från vibrationer och ljud i hytten. Föraren kan också välja mellan olika arbetslägen beroende på det arbete som ska utföras. Där finns exempelvis ett läge för snabbhet, ett för tungt arbete och ett som utlovas resultera i snabbare arbetscykler. Samtidigt utlovas de korta reglagen bidra till att ytterligare effektivisera arbetet tack vare precisa rörelser och enkel manövrering.
Den som vill hålla lite hårdare i plånboken uppskattar även de långa serviceintervallerna, exempelvis 5 000 timmar mellan byte av hydraulolja.