23948sdkhjf

Långtidshyra kan vara säkert kort

En lösning där finansieringsinstitutet köper maskinen från leverantören och sedan under längre tid hyr ut till maskinentreprenören ökar enligt Harald Ljungars vid DNB Finans.
Ett typiskt fall lämpligt för långtidsuthyrning kan vara när en maskinentreprenör specialiserad på grävmaskiner och hjullastare för ett enstaka jobb även vill kunna erbjuda en kund en maskin som är ovanlig i den verksamhet som annars bedrivs.

– I dagens konjunktur är maskinentreprenörer generellt inte oroliga för att få ekvationen att gå ihop för eventuella maskininköp. Men i sådana här fall kan det finnas frågetecken för beläggningen och då vill man ta det säkra framför det osäkra, säger Harald Ljungars.

Ponera att maskinentreprenörens uppdrag löper på tre år och detta är lika med att så länge vederbörande vill ha maskinen. För att lösa en uthyrning under dessa tre år ordnar banken ett avtal med maskinleverantören. Där kommer på pränt att leverantören förbinder sig att köpa tillbaka maskinen av finansbolaget efter hyrestidens slut.

– Då kan vi för maskinentreprenörens räkning köpa maskinen som bara behöver hyra den så lång tid den behövs för jobbet, säger Harald Ljungars.

Leasing fortsätter att ta terräng från avbetalning. Men i valet mellan de två finansieringssätten dominerar fortfarande avbetalning stort. Harald Ljungars spår att leasing successivt blir vanligare i framtiden.

När maskinentreprenören valt sätt att finansiera finns en annan faktor som påverkar kostnadsbilden för maskinleverantören och det är räntan.

– Räntan är fortfarande mycket låg men har stigit något beroende på oron i omvärlden.

Svenska banker har bra ekonomi men omvärlden sätter press även på alla svenska banker.

– Bankernas upplåning bygger på lån mellan banker. Pengarna bankerna måste låna har blivit dyrare beroende på att bankerna inte längre har samma förtroende för varandra samt att tillgången på pengar har minskat, säger Harald Ljungars.

Räntan sticker upp något men för Sveriges del handlar det annars om att oron inte lett till något i realiteten.

– Det har i ett och ett halvt års tid pratats om att läget i Europa kommer att leda till ett bakslag men inte många här i Sverige har märkt att någonting har hänt.

– Min uppfattning är att våra kunder inom maskinfinansiering har det bra och har mycket jobb, avslutar Harald Ljungars.

Fredrik Rissén på SE Banken konstaterar också att behovet av att snabbt och flexibelt kunna hyra entreprenadmaskiner på kort eller längre tid har ökat.

– Här försöker vi hjälpa uthyrningsföretagen med olika finansieringslösningar. Vår kompetens är finansiering och uthyrningsföretagens kompetens är att vara specialister på sina kunders behov och därmed flexibla lösningar.

Fredrik Rissén noterar även att lösningar för att hjälpa företag med likviditet genom en så kallad "Sale and Lease Back" har den senare tiden mött växande efterfrågan. I svensk översättning blir det sälj och hyra lztillbaka vilket är precis vad det är frågan om.

– Egentligen är det en vanlig leasing i grunden och man gör en belåning av den befintliga maskinparken. Det finns många dolda tillgångar i ett företags balansräkning som kan användas på ett enkelt och billigt sätt för att öka likviditeten för företaget, säger Fredrik Rissén

Sale and lease back

Leaseback, kort för sale-and-leaseback är en finansiell transaktion, där man säljer en tillgång och hyr tillbaka på lång sikt. Man kan alltså fortsätta att använda tillgången, fastän man inte längre äger den. Transaktionen görs i allmänhet för anläggningstillgångar, särskilt fastigheter och flygplan, tåg och bilar, och syftet varierar, bland annat finansiering, redovisning och beskattning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063