Northland leasar alla maskiner
Northland Resources väljer att köpa hela processlinan till den nya gruvan i Pajala. Däremot leasas fordon och borrutrustning. – Vi har inga intäkter ännu och att leasa är då mest kostnadseffektivt, säger Peder Zetterberg, finanschef vid Sveriges för närvarade största industriella projekt.
leasingavtal med Caterpillar Financial Nordic Service för samtliga fordon, till ett värde av cirka 420 miljoner svenska kronor. Avtalet löper under 96 månader. I juni anlände de första fem maskinerna (väghyvel modell 16, två hjullastare 980 och 994H, bandschaktare D10T och truck 793F) till Tapuligruvan i Kaunisvaara utanför Pajala av de sammantaget 23 fordon Pon Equipment ska leverera. Bland dessa återfinns två stora elektriska grävskopor av modell 6060, dumprar av modell 793F, hjullastare av modell 994F samt väghyvlar och schaktmaskiner.
– I den fas vi befinner oss i är leasing det bästa. Vi leasar ett helt åtagande där service ingår, säger Peder Zetterberg.
– Pajala med sina 6 000 invånare är en liten rekryteringsbas och all kompetens finns naturligtvis inte, därför är det bra att ha en leverantör som hjälper till med servicen.
Bolaget har byggt en verkstad vid gruvan där personal från Cats svenska dotterbolag Pon Equipment kommer att vara på plats.
– De avancerade maskinerna kräver en hel del utbildning för att kunna hanteras och vi måste ha en tillförlitlig flotta. Det är dyrt med maskiner som står stilla, säger Peder Zetterberg.
Att lösa behovet av kompetens för att hålla igång verksamheten är central. Den finska gruvindustrin har knorrat över brist på utbildad personal. Fast nu kanske det svänger.
– Uppsvinget inom gruvnäringen leder till att studenterna kommer tillbaka till mineralutbildningen i Luleå. Efterfrågan ökar intresset, säger Peder Zetterberg.
De fem borriggarna , två Smartroc D65 och tre Pit Viper-271 kommer att leasas under fyra år. Northland har tecknat ett leasingavtal med Atlas Copco Customer Finance för dessa borrar till ett värde av nästan 60 miljoner svenska kronor. Leveranser från Atlas Copcos fabriker i Örebro och Garland i USA inleddes första veckan i juni. De första borrarna förväntas vara i drift under oktober månad 2012. Däremot köper Northland hela processlinan; maskiner, krossar, bandtransportörer, semi-automatiska kvarnar, pumpar, med mera av Metso för nästan två miljarder kronor. Därmed är Metso är den största leverantören till projektet.
– Hjärtat i gruvan är processen och den vill vi äga.
Northland har skrivit serviceavtal med leverantören. Metso fick ansvar för uppstarten och ska underhålla processanläggningen för järnmalm i Kaunisvaara.
– Samtidigt har Metso ansvar för processen och produktkvaliteten, säger Peder Zetterberg.
Affären har lett till att leverantören beslutat att bygga upp ett distributionscenter med reserv- och slitdelar i Gällivare. Teknik- och serviceföretaget ska bidra med arbetskraft och kompetens inom logistik, inköp, planering, arbetsledning, underhållsteknik och serviceteknik.
Detta omfattar heltidsjobb för 25 till 30 personer på Metsos nya servicekontor i Pajala.
– Därmed kan vi snabbt få service och underhåll, säger Peder Zetterberg.
Peab Sverige AB har uppdraget att i form av totalentreprenad bland annat bygga anrikningsverket. Inledningsvis fraktas järnmalmen med lastbil från gruvan till Svappavaara – en sträcka på femton mil – och sedan lastas om till järnväg för vidare transport till Narvik.
– Här anlitar vi Peabs dotterbolag Clifton för att köra mellan gruvorna.
På sikt är förhoppningen att nya spår ska dras till gruvan, så att vi slipper landsvägstransporterna, säger Peder Zetterberg.
Investeringen från första spadtag fram till i dag omfattar runt 6, 5 miljarder svenska kronor. Det mesta kapitalet kommer från Nordamerika, England och Finland. Peder Zetterberg är nöjd med lösningen.
– Finansieringen har skett i en period med turbulens på flera av världens kapitalmarknader och trots det tycker vi att det blev balans mellan aktiekapital och lån.
Northland avser att starta produktionen under det fjärde kvartalet 2012 och påbörja leveranserna av bolagets järnmalmsprodukt till marknaden under första kvartalet 2013. Man räknar med att Tapuligruvan kommer att vara i drift i minst 17 års tid.