Entreprenör får skulden för sprickor
Endast sex år efter invigningen stängs nu E4 förbi Uppsala på grund av reparationer av betongbeläggningen. – Det rör sig om ett utförandefel vid fyra av de sammanlagt 60 betongbroarna, säger Trafikverkets projektledare Lars Bengtsson.
Vid en garantibesiktning upptäcktes, enligt Lars Bengtsson, upp till två centimeter djupa krackeleringar i betongen i broarnas farbanor på ytor som varierar i storlek mellan en halv och två kvadratmeter.
Vägverkets specialist på vägteknik, Björn Kullander, berättar att kärnor från provborrningar visar att betongen hade ett felaktigt luftporsystem.
– Men det är samma betongrecept som övriga betongvägen har, så felet ligger inte i materialet, säger Björn Kullander.
Däremot använde entreprenören en mindre anläggningsmaskin över broarna än på vägens övriga delar.
– Antagligen övervibrerade entreprenören på dessa ställen så att den grövre ballasten sjunkit ner. Det är runt den grövre ballasten som de luftfickor bildas där vattnet som fryser ska kunna expandera, men nu var det endast finmaterial kvar vid ytan och det är orsaken till krackeleringarna.
– Det är alltså slitlagret av betong som krackelerat och det påverkar inte konstruktionen i betongbroarna, säger Björn Kullander.
Nu fräses betonglagret bort ner till cirka fem centimeter och efter en tätning med primer läggs ett slitlager av asfalt.
Per Brinck, affärsområdeschef på Veidekke Anläggning Sverige, som var projektchef på E4 Uppsala, tycker att krackeleringarna är ett mysterium.
– Det kan vara frostbeständigheten som det handlar om, men våra egna prover under utförandet visade inga såna tecken, säger han.
Deras tyska underentreprenörer , Eurovia, lägger själva asfalt som slitlager på liknande broar nere i Tyskland, vilket de också förespråkade här i Sverige.
– Broar utsätts för mycket starkare kyla, upp till minus 20 grader, och det är möjligt att vi skulle valt ett annat betongrecept, säger Per Brinck som betonar att det är en generalentreprenad och att det är Trafikverket som ansvarat för projekteringen.
Att det rör sig om ett fel i utförandet tycker han inte är bevisat ännu.
– Nej, men vi utreder orsaken i samförstånd med Trafikverket och visar det sig att det beror på övervibrering står vi för kostnaderna. Men ännu vet vi inte orsaken, säger Per Brinck.
Han tycker det är synd att åtgärderna fått så stora proportioner.
– Det rör sig om några krackeleringar på fyra av sammanlagt 60 broar, så det är små åtgärder. Kostnaden rör sig om cirka en miljon kronor på en entreprenad som kostat 1,7 miljarder, säger Per Brinck.
Han vill också betona att det inte ska falla någon skugga på betong som vägmaterial.
– Det rör sig om en av Sveriges mest trafikerade vägar där vi också har lagt en mil med asfalt ovanför betongvägen. Den har vi redan fått åtgärda. Slitaget på betongvägen är helt enligt beräkningarna och där behövs inga åtgärder, säger Per Brinck.
En annan sak som nu åtgärdas är sprickor som uppstått i vissa av betongplattorna.
– Det är rätt tydligt att det är väguppbyggnaden som varit undermålig och återigen inget fel på betongen. Det är väldigt lerig mark och komplicerade grundvattenförhållande som har medfört rörelser där trummor passerar under vägen, säger Björn Kullander.