23948sdkhjf

Dansk dynamit slår ut brittisk

Fynd av uppskattningsvis 200 år gamla kanonkulor innebar att en av NCC:s arbetsplatser i Köpenhamn nyligen spärrades av i väntan på att de potentiella hotobjekten togs om hand.


Det är sällan engelsmän beskrivs som terrorister, men landets attacker mot Köpenhamn i början på 1800-talet beskrivs ibland som världens första terrorbombningar. Den danska flottan var en av de största i Europa och britterna som låg i krig mot Frankrike var oroliga för att danskarna skulle överlämna sin flotta till Napoleon.

2 till 5 september 1807 utsattes Köpenhamn därför för massiva bombattacker från en övermäktig brittisk flottstyrka. Bombardemanget som påstås ha raserat en femtedel av stadens byggnader, fortsatte till dess den danska flottan överlämnades till britterna. Att danskarna därefter ställde sig på fransmännens sida mot engelsmännen förvånar ingen, men blev dyrbart så till vida att man vid freden i Kiel 1814 tvingades överlämna Norge till Sverige. I praktiken fick Danmarks tusenåriga tid som stormakt här ett abrupt slut.

Nyligen small det på nytt i den danska huvudstaden. Vid dykningar och utgrävningar i samband med NCC:s arbete med att utveckla Langeliniekajen hittades nämligen kanonkulor som misstänks ha använts vid den brittiska attacken 1807. Av säkerhetsskäl spärrades delar av hamnområdet av för att ge arméns sprängämnesexperter fritt fram att lösa den befarat riskfyllda situationen.

– Vi hittade kanonkulorna under arbetet, flyttade dem och höll dem våta medan vi väntade in sprängarlaget, berättar NCC:s projektchef Anton Kristensen.

En undersökning av kulorna visade att en av dem, med en diameter på 33 centimeter, innehöll krut och därför beslöts att den skulle sprängas direkt på platsen.

De övriga två kulorna var massiva, troligtvis avsedda för sexpundskanoner, och därmed betydligt ofarligare.

Redan samma dag som fynden gjordes togs avspärrningarna bort och arbetet kunde återupptas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063