Maskiner med koll
Självständighet var melodin i Merlos monter – de visade dels maskiner som stabiliserar sig själva, dels maskiner som på egen hand tar reda på vilket redskap de försetts med.
Merlo hade två nya finesser att visa upp på Intermat.
– Det går nu att få automatisk stabilisering och utjämning på teleskoplastarna, förklarar Paolo Peretti, kommunikationsansvarig på Merlo.
När det börjar bli vingligt trycker föraren helt enkelt ned en knapp. Sensorer på maskinen signalerar sedan var maskinen behöver stöd, en dator räknar ut vilka vinklar som gäller och sedan skjuts stödbenen ut och ställs ned på rätt ställe.
– Systemet fungerar även i sluttningar, säger Paolo Peretti.
Han uppger att Merlo infört systemet för att öka säkerheten.
– Nu slipper man ta ut benen manuellt och kan stabilisera den tunga maskinen automatiskt, det är bättre att föraren slipper tänka på det och kan koncentrera sig på jobbet.
Skulle föraren ändå vilja ta över stabiliseringen är det bara att släppa knappen.
– Det går alltid att avbryta, säger Paolo Peretti.
Systemet blir standard på företagets Roto-maskiner, det vill säga de maskiner som kan snurra övre delen av sitt chassi 360 grader och är försedda med stabiliseringsfunktion.
En annan ny finess är att Merlos maskiner som standard får en funktion för att själva känna igen vilket redskap som sätts på dem.
– En teleskoplastare har många redskap, det kan vara en skopa, en mixer eller något annat, säger Paolo Peretti.
Beroende på vilket redskap det handlar om förskjuts tyngdpunkten, och maskinen kan prestera mer eller mindre beroende vad den arbetar med för utrustning, stabiliteten beror också på vad man har försett maskinen med för redskap och det är därför viktigt att veta vilka begränsningar ett visst redskap innebär.
Merlos lösning på problemet är att förse redskapen med en radioantenn som sänder en viss kod in till maskinhytten där en dator tar emot informationen och anpassar maskinens arbete efter detta.
– Maskinen skapar lastningsdirektiv till sig själv så att det till exempel inte går att överlasta den, säger Paolo Peretti.
Sätter man på ett redskap som saknar radiosändare registrerar maskinen detta som ett ”oidentifierat redskap” och tar sedan det säkra före det osäkra.
– Då begränsar den vilka möjligheter man har att arbeta, säger Paolo Peretti.
Han räknar med att Merlo tillverkar 64 olika redskap, alla ska i fortsättningen förses med radiosändare.
– Vi vill öka säkerheten för hur våra maskiner används, ofta är det flera förare som ska använda samma maskin och ibland är de inte så vana. Då är det bra att maskinen själv vet vad som gäller så att risken för överlast minskar.