23948sdkhjf

Snabbtåg till Berlin?

Bygg snabbtåg från Göteborg till Berlin och spräng en tunnel från Skåne till östra Tyskland. Det vågade initiativet kommer från den norske konsulten Knut Halvorsen.
Norrmannen lade fram sina teorier under ett föredrag på Bergsprängningskommitténs diskussionsmöte i mars och han anser att projektet är både tekniskt och ekonomiskt möjligt.

– Kineserna planerade att bygga en 106 km lång tunnel, sen ändrade de sig till bro och tunnel, men de anser att det är tekniskt möjligt, förklarade

Tunneln tänker han sig från Skåne till Tyskland, ett projekt som innebär 80-100 kilometer tunneln beroende på var man väljer att lägga den.

– Det skulle bli världens längsta tunnel.

Knut Halvorsen listade sedan en rad argument för varför man bör undvika omvägen via Danmark för att ta sig ner till kontinenten.

– Varför ta vägen via Danmark när man vill till Berlin? Berlin är viktigare än Hamburg, sade Knut Halvorsen, som ser den västliga dragningen som en vana vi skaffade oss under det kalla krigets dagar och som inte längre är förnuftig.

– Varför pressa sig genom Danmark för att komma till kontinenten? Det är bättre att bygga till östra Tyskland.

Knut Halvorsen tror att en snabbtågsförbindelse kan lösa många problem, inte minst för Norges del. Han anser att det kommer att bli allt viktigare för Nordborna att kunna ta sig snabbt och lätt ner till kontinenten för att där få tillgång till exempelvis den tänkta kinesisk-europeiska förbindelse som han tror kommer.

– Vi måste ha Fehmarn-Belt, men det är inte nog i ett 50-årsperspektiv, med bägge på plats får vi en megaregion inte bara i det europeiska nätverket utan även i ett större perspektiv.

Han uppger att han haft kontakt med en rad kinesiska järnvägsexperter och föreslår en tänkt sträckning Oslo-Göteborg-Malmö-Berlin.

– Då skulle Oslo-Göteborg kunna bli ett norsksvenskt projekt medan Göteborg-Berlin blir ett kinesisk-europeiskt projekt.

Finansieringen tror han kan komma österifrån.

– Kineserna letar efter förnuftiga projekt i utlandet, i trygga ekonomier. Han tror att projektet kan vara lönsamt i 60-70-årsperspektivet och håller det inte för omöjligt att norsk industri kan hala fram plånboken för att få till stånd snabbtåg genom Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111