23948sdkhjf

Jantelagen inget för Tenstar

1 350 utställare lockades till Intermat i Paris liksom en bit över 200 000 besökare, vilket är nytt rekord, enligt arrangörerna. Och mitt i denna virvlande smältdegel befann sig Freddy Lund och hans Tenstar som hade en strid ström av besökare som ville testa företagets simulatorer.


En mässa av Intermats storlek handlar mycket om siffror. Siffror är ofta avgörande för om en satsning bedöms vara lyckosam eller inte. Leveranstidningen Entreprenad kunde redan i förra utgåvan beskriva en del av den kinesiska anstormningen. Uttryckt i officiella siffror kan det uttryckas som nio procent av antalet utställare och med en sammanlagd monteryta på 26 250 kvadratmeter, vilket motsvarar lite mer än fyra fotbollsplaner.

Mässgeneralen Maryvonne Lanoë lyfter fram andra siffror.

– Det sammanlagda värdet på de maskiner som erbjöds under de sex mässdagarna beräknas till ungefär två miljarder dollar, varav ungefär fem procent resulterade i order, vilket motsvarar ungefär 100 miljoner dollar, säger Maryvonne Lanoë.

I det sammanhanget är svenska Tenstar en liten aktör, men med rejält tilltaget utrymme och högt i tak var det inte många besökare i hallen som missade företaget. Tillströmningen av besökare som ville testa sina färdigheter som maskinförare i någon av de simulatorer som fanns på plats var närmast oändlig under mässdagarna.

Hittills har vi huvudsakligen investerat, nu ska verksamheten börja visa resultat, säger Freddy Lund som grundat Tenstar Simulation tillsammans med Magnus Björkman.

År 2005 inleddes ett projekt där Freddy Lund med sin bakgrund som vd och ägare i Scanlaser och Magnus Björkman, som bland annat varit delägare i en skola för utbildning av professionella spelutvecklare, hittade ett sätt att kombinera sina erfarenheter och färdigheter. Med på tåget var också bland annat maskinförarskolor och branschorganisationen Maskinentreprenörerna med målet att ta fram ett simulatorbaserat utbildningsverktyg för grävmaskinister.

Tanken var att effektivisera utbildningarna, men det fanns också förhoppningen om att rekryteringen till entreprenadbranschen skulle stimuleras med hjälp av verktyg som dagens ungdomar ofta känner sig hemtama med vid sina datorer.

– Simulatorerna har också fördelarna att de inte genererar avgaser som smutsar ner miljön samtidigt som övningarna kan göras i en miljö som är helt riskfri, säger Freddy Lund.

– När jag gick in hade vi bara program för grävmaskiner. Nu kan vi också tillhandahålla utbildningsverktyg för bland annat lastbil med timmer- eller godskran och hjullastare. Vi har också en prototyp till truckutbildning som vi tror enormt mycket på. Vi väntar egentligen bara på övningar.

Utbildningskonceptet omfattar 3D-simulatorer med ljud och visuella displayer samt självinstruerande övningar som illustrerar verkliga arbetsuppgifter. Till det kommer guider med databasloggning som gör det möjligt för utbildarna att utvärdera och återkoppla till eleverna.

– Utbildning med hjälp av simulatorer är betydligt mer kostnadseffektiv än övningskörning i riktiga maskiner. Dels får skolan kanske 20 simulatorplatser för samma kostnad som en medelstor grävmaskin, vilket gör att fler elever kan sysselsättas samtidigt. Dels blir driftkostnaden betydligt lägre med avsevärt mindre förbrukning av bland annat drivmedel och oljor, säger Freddy Lund.

Givetvis kan inte simulatorerna ersätta riktiga maskiner genom hela utbildningen, men genom att genomföra de första körövningarna i en simulator kommer eleverna in i maskinförartänket och hinner oftast bli trygga bakom spakarna innan de sätter sig i en riktig maskins förarstol.

– Hittills har vi mest satsat på Sverige, men vi gjorde ett avstamp mot Europa på Bauma för två år sedan. Vi fanns med förra året på Conexpo och i år blev det Intermat. Responsen på Bauma var god även om det är svårt att etablera sig på marknaden med ett nytt koncept. Vi får dra lasset att lansera ett nytt tänk, men det är bara att nöta på. Vi slåss inte så mycket mot andra företag utan vår största konkurrent är att utbildningsverksamheter och andra som vi riktar oss till gör som tidigare, säger Freddy Lund.

För närvarande pågår arbetet med att bygga upp ett nät av representanter i Europa och rekrytering av en försäljningschef med bas i Sverige pågår. Och Freddy Lund visar stor optimism inför framtiden.

– På Scanlaser ökade vi omsättningen från fyra miljoner kronor till 140 miljoner kronor på elva år. Den här produkten har ännu större potential.

Vi omsatte ungefär 1,5 miljoner kronor med Tenstar 2010. 2011 var vi uppe i sex miljoner kronor och i år siktar vi på tolv miljoner kronor. Målet är att dubbla försäljningen varje år tills vi når 100 miljoner kronor, säger Freddy Lund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079