23948sdkhjf

Ljus framtid för gruvlig bransch

Svensk gruvindustri ligger väl framme, både tekniskt och produktionsmässigt. Kina är en till synes omättlig kund och framtiden ser ljus ut anser Svemins ordförande Tomas From som dock ser några moln på mineralhimlen.
Kinas enorma efterfrågan på metaller lyfter alltjämt den svenska gruvindustrin. Det hävdade Tomas From, ordförande i branschorganisationen Svemin på Bergsprängningskommitténs diskussionsmöte i mars.

– Jag kan inte se någon drastisk minskning av efterfrågan, förklarade Tomas From.

Han noterade att svensk gruvindustri tuffar på med god fart, med en boom i prospekteringen, en expansiv produktion, världsledande teknik och höga prestanda både på den yttre och på den inre miljön.

– Vi har till exempel världens enda experimentmasugn, och världens mest produktiva dagbrott

Han konstaterar att 97 företag och 47 privatpersoner sökte totalt 1 139 undersökningstillstånd år i Sverige 2011. 191 nya ansökningar om undersökningstillstånd inkom till Bergsstaten som totalt godkände 202 stycken. Myndigheten fick också in 353 ansökningar om förlängning av undersökningstillstånd och 371 medgavs. När det gäller ansökningar om bearbetninskoncession inkom sju ansökningar, och två beviljades.

Handläggningstiden för nya undersökningstillstånd var i snitt 66 dagar, för beslut om förlängning krävdes i snitt 52 dagar och för bearbetningskoncessionerna behövdes i snitt 58 dagar, något som Tomas From anser vara raskt marscherat.

Han noterar att LKAB vill utöka till 37 miljoner ton per år, produktionen i Bolidens Aitikgruva ska ökas till 36 miljoner ton och nya gruvor i Pajala ska enligt planen generera fem miljoner ton per år. Nystarter av gruvor, till exempel i Dannemora bidrar också och Tomas From påpekar vikten av att bygga samhällen kring gruvorna för att undvika ”fly-in-fly-out”-scenarier.

– Vi måste göra orterna attraktiva så att folk vill bo där.

Han varnar också för andra flaskhalsar, till exempel segdragna och oförutsägbara miljötillstånd, transporter och bristen på kompetent personal. Han pekar också på att Sverige, i jämförelse med andra gruvländer, är ”underprospekterat” och råder företagen att handla medan tid är.

Tomas From gläds vidare åt att man försöker ta fram en svensk mineralstrategi och ser det som ett viktigt arbete för att dels stärka den svenska potentialen, dels motsvara EU:s krav på att förstärka metallutvinningen i unionen.

– Sverige är den ledande gruvnationen i EU, därför måste vi ta mer ansvar för politiken i Europa, regelverket som införs och konsekvenserna det får.

Att regeringen i sin budget lagt 30 extra miljoner per år på prospektering och att kompletterande skanning av borrkärnor samt det faktum att SGU (Sveriges Geologiska Undersökning) fått en mer framträdande roll när det gäller gruv- och mineralfrågor och inrättat både en gruvenhet och ett speciellt gruvråd hör också till ljuspunkterna anser Tomas From.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078