23948sdkhjf

Vintersaga med lyckligt slut

När Kaj Johansson Åkeri lägger spillvattenledning i ett känt snöhål mitt i vintern var snömängderna ett väntat problem. Den bristande kylan överraskade mer, och gjorde att man trots allt inte vågade sig ut på isen med grävmaskinen.

Borgafjäll. Leveranstidningen Entreprenad har färdats från Storuman och Vilhelmina, där vintern så smått börjat ge vika, vidare upp i fjällvärlden där full vinter råder, om än i ett mjukare och varmare format. Vi glider igenom ett snötäckt landskap, vallarna längs vägen blir allt högre och trots att aprilsolen skiner allt vad den förmår har vårvintern alltjämt den lilla västerbottniska byn Borgafjäll i ett vidunderligt vackert grepp.

Borgafjäll ligger i Doroteafjällen i södra Lappland och trots att påskfirarna snart kommer att överge det Erskineritade hotellet finns det fortfarande de som kan njuta av de hisnande vyerna i Borgafjällens skugga.

– Förra veckan var det fantastiskt, då stod vi rätt ute på sjön, säger Daniel Olofsson, för dagen packningsansvarig på Kaj Johansson Åkeris projekt i Borgafjäll.

Uppdraget påbörjades i januari när anläggarna och deras maskiner anlände till Borgafjäll för att lägga ner en spillvattenledning.

– Ledningen blir fyra kilometer lång, den går från det nybyggda reningsverket över en myr, över Avasjön, uppför ett berg för att sedan mynna ut i Borgasjön, förklarar Per-Jonas Johansson, vice vd och ansvarig för anläggningsmaskiner och täkter på Kaj Johansson Åkeri.

Åkeriet har tre affärsområden: åkeri, anläggning och renhållning.

Företaget startades av pappa Kaj och farfar Gösta för drygt 50 år sedan och generationsskiftet, som pågått under några år, är nu fullständigt genomfört med Per-Jonas som vice vd och brodern Stefan som vd.

Vintertid går entreprenadjobben ofta på sparlåga, och Per-Jonas Johansson gläds åt att ha fått ledningsuppdraget mitt i fjällvärlden.

– Det passade oss utmärkt när det är lite dött på vintern.

Ledningen läggs som en tryckledning uppför berget och som självfallsledning på den andra sidan. När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på är man just i färd med att ”knyta ihop” ledningen ovanpå berget.

– Vi har lagt ledningen från båda hållen, säger Per-Jonas Johansson.

Att lägga vattenledning mitt i vintern i fjällen är inte så tokigt som man kan tro.

– Vi behöver kylan för att klara myrmarken och andra svaga partier, säger Per-Jonas Johansson.

En del mindre sprängningar har också fått utföras.

– Det har varit berg på en del ställen, men det är inga konstigheter, säger Per-Jonas Johansson.

Det var inte lika kallt som man väntade sig denna vinter, men snö fick man i övermått.

– Vi visste i och för sig att det här var ett snöhål, men det blev ändå otroligt mycket mer snöröjning än vi först räknat med, säger Per-Jonas Johansson.

Anläggarna har därför fått börja med att röja bort metervis av snö och sedan ”trampa” till marken så att den fryser till.

– Vi larvar över den med grävmaskin, är det 10-20 grader kallt tar det bara ett par dygn innan det är fruset så att vi får den bärighet vi behöver, säger Per-Jonas Johansson.

Därefter kunde maskinerna börja gräva.

– Vi gräver, lägger ned ledningen och återfyller sedan med sorterade massor, förklarar Per-Jonas Johansson.

Kaj Johansson Åkeri har två larvburna grävmaskiner i 30-tonsklassen på plats, en Volvo 290 och en Caterpillar 325.

– Det är första gången vi på företaget testar en Volvogrävare på 50 år, vi har mest använt Caterpillar och andra märken men nu tyckte vi att det kunde vara dags, ler Per-Jonas Johansson.

En Caterpillar IT14 hjullastare på åtta ton kompletterar maskinuppställningen.

– Den går som servicemaskin, säger Per-Jonas Johansson.

Alla maskiner har fraktats till platsen på trailer från Kaj Johansson Åkeri i Vännäsby. Det gäller att hålla tummarna för att grejerna fungerar när det är drygt 30 mil hem till verkstan.

– Går något sönder beror det på i vilket skede det händer, kan maskinen stå en vecka och vänta på reparation eller måste man trailra upp en reservmaskin? Man får lösa det på något vis, säger Per-Jonas Johansson.

Som tur är har maskinerna klarat sig fint än så länge.

– Båda maskinerna är rätt nya, Volvon har bara gått några hundra timmar. Det enda som hänt var att en rotortilt gick sönder och eftersom det är ont om verkstäder fick vi ta hem den till Vännäs, som tur är behovet inte så stort när man återfyller, säger Per-Jonas Johansson

Caterpillargrävaren är försedd med en Remu sorteringsskopa och sorterar tålmodigt bort de större stenarna när schaktet ska återfyllas.

– Vi vill ha tät packning nära ledningen, ovanpå det finare lagret kan vi lägga de större stenarna, säger Per-Jonas Johansson.

Varje maskin har en förare, Kaj Johansson Åkeri har dessutom 2-4 personer på plats som kan svetsa rör och bistå maskinförarna till exempel med att packa runt ledningen.

– När det var som intensivast hade vi fyra gubbar, men oftast har det räckt med två, säger Per-Jonas Johansson.

Ledningen är 315 millimeter i diameter och svetsas ihop i nästan 250 meter långa sjok. Rören grävs ner 2,2 meter djupt i schakt som är 2-3 meter breda.

Ledningen ska gå 600 meter över Avasjön och tanken var att lägga ledningen på isen för att sedan låta naturen utföra själva sänkningen. Men den osedvanligt milda vintern satte P för den lösningen.

– Isen är för dålig, vi törs inte ta oss ut med tyngre maskiner på den, säger Per-Jonas Johansson.

Provborrningar i februari visade att isen var för dålig.

– Vi hade nog behövt betydligt bättre is för att kunna jobba på den utan risk för tillbud, säger Per-Jonas Johansson.

Sjöläggningen har därför skjutits upp till sommaren, då en underentreprenör ska lägga ner ledningarna och ansluta till dem som redan lagts under vintern.

– För att det ska gå ska det göras en väg ner till sjön så att det går att köra lastbilar ned dit när man ska vikta ledningarna och lägga ner dem i sjön, säger Per-Jonas Johansson.

Han är nöjd med hur arbetet fortskridit och räknar med att vara klar inom kort.

– Det har flutit på bra, om två veckor har vi nog hunnit göra 80 procent av jobbet, resten görs till sommaren.

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111