23948sdkhjf

Spån blev flis på Stefans vis

Med målmedvetenhet kan entreprenader bli stora och långvariga. 1998 fick Hudiksvalls Entreprenad första uppdragen för Iggesunds fabrik och sågverk, som idag svarar för 70 procent av företagets omsättning. Enligt vd Stefan Sundin är en betydelsefull följeslagare under resan ökat krav på återvinning.
Hudiksvall. Holmenägda Iggesunds Sågverk tillverkar sågade trävaror i furu för användning till möbler, fönster, dörrar med mera. Sågverket med fabrik är inte bara ortens största arbetsgivare utan även Hudiksvalls Entreprenads, frukten av ett arbete ägaren Stefan Sundin påbörjade för 14 år sedan.

– Jag blev bjuden att räkna på ett uppdrag och nu har vi hand om alla maskinuppdragen för sågverk och fabrik, säger Stefan Sundin.

Hudiksvalls Entreprenad har 25 anställda och 18 maskiner. Han har valt att ha egna fast anställda och tar sällan in arbetskraft utifrån.

– Det är bästa lösningen anser jag så länge jag har jobb som räcker till att försörja min anställda. De vet vad de ska göra och är öppna för nya uppdrag och lösningar, säger Stefan Sundin.

Allt avfall som kommer ut från Iggesunds sågverk ska företaget ta hand om och kontrar med 10 -12 maskiner och lika många anställda dagligen i arbete, dygnet runt året om. Hjullastare, teleskoplastare och lastväxlarbilar och flisbil är de maskinresurser som krävs.

Sågverksuppdraget har växt men den främsta uppgiften har alltid varit detsamma: Avfallet ska tas om hand.

– Vi transporterar avfallet till rätt ställe, säger Stefan Sundin.

Påpassligt står företagets Volvo hjullastare L 180 nedanför sågverkets transportör där sågspån pumpas ut i en jämn ström. Föraren Stefan Hedström tömmer högtipparskopan på 12 kubik i det 130 kubik stora flaket på bilsläpet, en Scania 144 på 60 antal ton.

– Tre killar turas om under det sju dagar långa passet som går i tvåskift, säger Stefan Sundin.

Flisbilens schema är nödvändigt för att hinna köra all flis och allt spån från sågen till fabriken. L 180:n transporterar även sågspånen runt 20 meter längre bort till upplagsplatsen, liknande ett ökenlandskap med mängder av till synes sanddynor även långt bort i synfältet. När timret gått in kommer inte bara återvinningsbart ut på den andra sidan, utan även sot, grönlut och slam. Ingen återvinningsstation tar emot men Hudiksvalls Entreprenad ska ändå ta hand om avfallet och deponi är ordinationen den här gången. Deponin är belägen inom Iggesunds område någon kilometer från fabriken. Hjullastaren Cat 972H lastar den svarta och vackert motivlackade Scania R 164.

– Duon kör i princip dygnet runt för att leverera sluttäckningsmassor eller fyllningsmassor inom området, säger Stefan Sundin,

Vita fantasirosor pryder hytten. Riktig grönska kommer det säkert att växa på deponin vid backkrönets slut när den är övertäckt för gott.

– Då talar vi preliminärt om 2018, då beräknas deponin vara klar,

säger Stefan Sundin.

All renhållning, snöröjning och sandning inom grindarna ombesörjs också av Heab, förkortningen för företaget som ofta står på företagets maskiner. Långtradare med last anländer till fabriken stup i kvarten. Heab:s Fredrik Munther i en JCB Loadall teleskoplastare lyfter 17 meter högt med gafflar. Han lossar från långtradaren betongsäckar, rör, ställningsmaterial, pumpar med mera. Mellan lossningarna gäller servicejobb.

– Idag utför jag ganska typiska jobb som att lyfta upp rör och annat material till ställningsbyggare på fabriken, när en ny sodapanna byggs.

Behövs det några lyft någon annanstans också? Ja, då ringer det på Fredrik Munthers mobiltelefon eller kommunikationsradio.

Av Hudiksvalls Entreprenads maskiner på sågverket är fyra timmerbilar och arbetar i skogen.

– Timmerbilarna kör tvåskift varje dag året om. Det är tuffa lagkrav på lastbilschaufförer så att det inte blir övertid, säger Stefan Sundin.

Börje Dahlström med 12 år bakom sig på Hudiksvalls Entreprenad är en av de först anställda och kör sedan sju år tillbaka timmerbil hela dagarna.

– Knepigast är tunga lass i kombination med krokiga och hala vägar.

Skrot och metall från Iggesunds kör Heab:s lastväxlarbil med Stena Metalls egna containers.

Företaget har även hand om renhållning, snöröjning och sandning inom Iggesunds område. Andra uppdrag är att köra ytterligare avfall till Hudiksvalls avfallsdeponi.

De återstående procenten av företagets kapacitet läggs bland annat på snöröjning och plogning av E4:an och R 84 liksom på asfaltkörning åt NCC i Hudiksvall.

– Tre, fyra bilar transporterar asfalt dagligen ifrån maj till december, säger Stefan Sundin.

Andra uppdragsgivare är Skanska och kommunen. Hudiksvalls Entreprenad kan snabbt skifta mellan olika arbetsgivare genom att skifta mellan 40 olika lastväxlarflak.

– Att byta mellan asfaltsflak, containerflak, saltutrustning, avfallscontainrar och mycket mer går bara på en minut tack vare att vi utrustat varje lastbil med lastväxlare.

– Vi har också olika grävmaskiner och är öppna för andra uppdrag på den öppna marknaden

Här är de resurser med mest tyngd för schaktjobben en cat 324 på 30 ton och en Cat 330 på 40 ton.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Entreprenadbranschens
egen tidning! Följ oss på
Facebook, Instagram,
Twitter och Youtube
! :)



Artikeln är en del av vårt tema om Reportage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097