23948sdkhjf

Skoterföretag söker nya kunder

För första gången ställs skotrar ut på Maskinexpo. Skoteråkarna i Ljusnedal erbjuder upplevelser utmed Europas största skoterledsystem. – Många av våra gäster befinner sig inom entreprenadbranschen och i Mälardalen, säger Styrbjörn Hagman.
Skoteråkarna med tio anställda ställer ut snöskotrar av märket Ski-Doo på 50 kvadratmeter. Företaget säljer cirka 150 skotrar om året och har ett 50-tal sportskotrar för uthyrning.

– Vi har väldigt mycket bokat från vecka 4 och fram till vecka 13, från och med påsk avtar besökarna då södra Sverige verkar vara inställt på sommar och sol. I norr fortsätter dock skoteråkandet vanligtvis till mitten av maj.

Att få södra Sverige att inse att säsongen varar längre vore därför välkommet.

– En normalvinter får vi 500 centimeter snö och säsongen pågår från december till maj, en ovanlig vinter kommer det ännu mer snö, säger Styrbjörn Hagman.

– Vår förhoppning med närvaron på mässan är att nå fler intresserade så att de kan ta del av vad vi kan erbjuda på skoterfronten.

Ljusnedal ligger mitt i Funäsfjällen. Ljusnedal och Funäsdalen ligger bara tre mil från gränsen till Norge där det är förbjudet att köra skoter. Något som bäddar för att många norrmän åker till Sverige för att ta del av Skoteråkarnas upplevelsepaket med utgångspunkt från skotersitsen. Även holländare och tyskar vill ha natur, fart och fläkt kombinerat med trevligt boende och god mat. Skoterpaket torsdag till söndag inkluderar boende med halvpension på Sveriges mesta Skoterhotell – Gyllene Bocken.

– Skoter i två dagar är det mest populära paketet. Men allt fler väljer att komma till oss kortvecka, då är det något billigare samtidigt som det är mindre slitage på lederna, säger Styrbjörn Hagman.

Vid hyra av skotern ingår alltid komplett utrustning: jacka och byxa, hjälm, skoterstövlar, försäkring samt ledkort och skoterledskarta.

– För att få hyra snöskoter och köra på egen hand krävs att föraren är 18 år och har ett förarbevis för snöskoter eller har tagit körkort innan år 2000, säger Styrbjörn Hagman.

– Men vi erbjuder också resor med guide och då krävs bara körkort.

Det går att hyra både en lättkörd kraftfull 600cc Ski-Doo Backcountry eller till exempel en mer extrem 800cc Crossover för körning både på led och i djupsnö. Men det går även att hyra sig en Touring skoter för behaglig åkning på fjällen, utrustad med dragkrok för att kunna dra en pulka eller släde.

Företaget säljer både nya och begagnade skotrar.

– Kunder kan prova olika modeller innan de bestämmer sig för vilken skoter som passar just dem. Vi har ett stort antal modeller som de kan provköra, säger Styrbjörn Hagman.

Skoteråkarna är återförsäljare av Ski-Doo och 2013 års modeller innehåller en rad nyheter. Bland annat en ny plattform speciellt utvecklad för lössnökörning. Reglagen har flyttats till konsolen och fotpositionen är framflyttad. Skotrarna har en ny fjädring (tmotion) för lössnöåkning som uppges ge bra manöverförmåga i djup pudersnö.

– Den delade frontarmen och det vridbara bakre stabilisatorstaget gör att fjädringen kan böjas lätt när föraren börjar kränga snöskotern, säger Styrbjörn Hagman.

Han menar att det behövs mindre kraft för att starta rörelsen samt att den också blir helt förutsägbar.

– Snöskotern ställer sig omedelbart plant och kastar undan pudersnön mer effektivt, tack vare de mycket långa skenorna som eliminerar böjningen av drivbanden mellan drivhjulen och skenspetsarna.

Styrbjörn Hagman menar också att stötdämparnas kraft- och rörelseförhållande överbryggar ojämnheterna på vägen.

2009 presenterade Ski-Doo och österrikiska motortillverkaren BRP:s dotterbolag Rotax en ny motorteknik kallad E-tec-teknologin för en direktinsprutad tvåtaktsmotor. Tekniken finns nu på alla sportmodeller. E-tec-teknologin är inte ny för BRP som levererar snöskotrar från bland annat Ski-Doo. Den har testats på BRP:s utombordare sedan 2003 och vunnit flera priser.


1.Skoterakarna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094