Andreas har fingertoppskänsla
När Andreas lägger de sista fingrarna på betongblocket med flera tons vikt avgör handkraft och inte motorpower. Och det är precis det som är Andreas Hesselroths affärsidé. Att hyra ut sig själv – utan maskin.
Utöver egen personal kommer omkring 200 personer från brukets leverantörer att jobba i projektet. Stommen till anläggningen levereras och monteras av Kynningsrud Prefab, företagets största betongentreprenad under 2011. Jonas Hesselroth är projektledare på företaget.
– Stommen vi levererar innehåller i stora drag väggar, balkar, pelare och bjälklag.
Det är inga små mängder betong vi talar om utan runt 11 000 ton betong i bygget som Kynningsrud levererat. Kontraktssumman för betongentreprenaden uppgår till omkring 38 miljoner kronor.
Jonas Hesselroth räknar upp:
– 10 000 kvadrat betongväggar
– 1 000 ton pelare
– 1 000 ton balk
– 4 500 bjälklag
Även ortens stora maskinentreprenör, Kewab i Karlstad, som i mars förra året blev betongleverantör har bidragit med betong till bygget.
Kynningsrud började montera betongkonstruktionen i vecka 48 förra året. Tungt arbete kräver rejäl lyftkapacitet som en Demag med ork för hela 220 ton.
– Som mest under två veckors tid, hade vi tre mobilkranar på plats, säger Jonas Hesselroth.
Inte bara många maskiner är i rörelse utan även människor, varav Jonas bror och anläggningsarbetaren Andreas Hesselroth är en av dem. Ingen maskin att hyra ut men väl sig själv till Kynningsrud, inom ramen för företaget Andreas Entreprenad.
– Jag är den kraft som finns på företaget och den resurs jag hyr ut.
Uppdragsgivaren är till 99 procent Kynningsrud vilket innebär att arbetsorterna oftast är Karlstad och Göteborg. Han styr mobilkranen, fast inte från hytten utan från marken med komradion i ett stadigt grepp för ständig kontakt med mobilkranföraren.
– Ibland är vi flera med komradio som står på olika håll för att hålla koll på mobilkranens last.
Den manuella finjusteringen sker när betongblocken hänger i luften så att passningen blir perfekt innan de släpps ner. Blåst och betong hör inte ihop.
– Nej, då kan blocken komma i svajning så då utförs inget jobb. Inga onödiga risker tas, säger Andreas Hesselroth.
Kynningsrud Prefabs åtagande i projektet omfattar förutom renseriet ytterligare ett antal olika byggnader, bland annat en manöverbyggnad och ett sållhus. Företagets del i byggprojektet beräknas pågå till och med mars 2012. Det nya renseriet byggs på Vidön, norr om Skoghalls Bruks fabriksområde. En vedgård med en yta om 42 000 kvadratmeter, motsvarande runt sex fotbollsplaner, anläggs i anslutning till renseriet. Här kan cirka 45 000 kubikmeter ved lagras, motsvarande drygt en veckas produktion.
På bruksområdet byggs ett nytt sållhus, samt transportörer till mottagande massafabrik. Sammanlagt byggs fem kilometer bandtransportörer. Mellan Vidön och bruksområdet byggs en 700 meter lång transportör för flis.
Renseriet beräknas vara i drift mot slutet av 2012. Byggnaden omfattar en barktrumma, två huggar samt barkhantering. Följande ekvation kan säga något om kapaciteten: Under ett år kan ved med en längd motsvarande runt fyra varv runt jorden, avbarkas och huggas till flis. Rundvedsflisen lagras i tre silos om 25 000 kubikmeter vardera lagringskapacitet. Silona är lika höga som Löfbergsskrapan i Karlstad (45 meter hög), det vill säga runt 40 meter och rymmer flis för fyra dagars produktion. Ett nytt järnvägsspår för intransport av ved med tåg anläggs också. Den utökade tågkapaciteten beräkna motsvara en minskning av omkring 2 500 lastbilslaster årligen med ved på landsväg.