23948sdkhjf

Hög tid att minska rasrisk vid Göta älv

Det finns stor risk för jordskred i Göta älvdalen, och klimatförändringarna med förväntat ökad nederbörd gör risken än större.
– Det är viktigt att komma igång med geotekniska åtgärder så snart som möjligt. Vi beräknar att åtgärderna kostar mellan fem och sex miljarder i de mest utsatta områdena, säger Bo Lind, t f generaldirektör vid Statens Geotekniska Institut, SGI, som nyligen överlämnade Göta älvutredningens slutrapport till miljö- och socialdepartementen.

Utredningen har pågått sedan 2009 och beskrivs som den mest omfattande skredriskutredning som gjorts i Sverige. Totalt har 240 sektioner längs 200 km älvstrand undersökts, mer än 4 000 jord- och sedimentprover tagits och cirka 20 000 laboratorieförsök gjorts för att undersöka riskerna för jordskred nu och i framtiden.

Rapporten redovisar 33 detaljerade skredriskkartor och konstaterar stora risker för jordskred, framför allt i områden i Lilla Edets kommun. Vad värre är, är att en fjärdedel av de kartlagda områdena bedöms hamna i en högre risknivå år 2100 om inga åtgärder vidtas.

Och om inget görs kan skadeverkningarna av ras bli gigantiska. SGI beskriver Göta älvdalen som bitvis tätbefolkad och med flera miljökänsliga industrier. 700 000 personer är beroende av älven för sitt dricksvatten. Drygt 11 000 fastigheter är registrerade i utredningsområdet och längs älven finns också E45 och E6 liksom Norge-Vänerbanan som byggs ut till dubbelspår.

SGI föreslår i rapporten också att en delegation tillsätts för att samordna och effektivisera arbetet med geotekniska stabilitetsåtgärder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062