Europapremiär med mersmak
Bandschaktare hör till de mer sällsynta gästerna i den svenska maskinfloran. 2011 köptes bara sex nya i Sverige, varav en gick till en verklig entusiast, Peter Hedendahl i Rimbo. När han i juli fick hem sin åttonde i ordningen var det med stor säkerhet den första Caterpillar D8T som såldes i Europa.
Rosersberg. Mörkret har just börjat falla över den uppländska slätten. Ett dovt muller från en dieselmotor hörs lite svagt samtidigt som ljuskäglorna från en bandschaktares strålkastare skär genom mörkret när maskinen rör sig fram och tillbaka på sitt arbetsområde nära E4, några få kilometer från Arlanda och ungefär tre mil från Stockholm.
Läget är perfekt för ett större logistikcentrum. Omfattande markarbeten ska bereda plats för ytterligare företag, en ny avfart och en hel del annat.
Bland de maskiner som används på området finns det som förmodligen är den första Caterpillar D8T som sålts i Europa. Maskinen anlände till Sverige sommaren 2011 och används till avtäckning av matjord och terrasseringsarbeten.
Redan på lite distans slås betraktaren av hur låg bullernivån är. Intrycket förblir det samma när maskinen närmar sig, och när piloten Peter Hedendahl kliver ner från maskinen är han ett enda stort leende. Efter 800 timmar i maskinen tycks han vara närmast helfrälst över sin nya arbetskamrat. Och då finns en svårslagen erfarenhetsbank att ösa ur vad gäller bandschaktare.
– Jag började köra åt farsgubben 1976 när jag var sexton år gammal. Första maskinen var en D7:a av 1956 års modell. Totalt har det sedan dess blivit två D7:or, en Komatsu och nu är det den femte D8:an sedan 1983. Min förra maskin var en D8R från 2002 som hade gått 18 000 timmar när jag bestämde mig för att byta. Det var ett stort steg att gå till R-serien, men steget till T-serien är ännu större, säger Peter Hedendahl.
– Den gör samma jobb och lite till jämfört med föregångaren, men är betydligt mer bränsleeffektiv. Den drar ungefär fem liter mindre bränsle per timme. Det blir många sparade kronor under ett år.
– Förarmiljön är helt överlägsen det jag sett tidigare. Hytten är rejält förbättrad, bland annat är den väldigt tyst och samtidigt komfortabel med klimatkontroll, välplacerade displayer och instrument och behagliga reglage. Maskinen svarar enormt snabbt på spakrörelser, den är kvick och smidig i alla tänkbara situationer, säger Peter Hedendahl.
Med utgångspunkt från Rimbo hämtar Peter Hedendahl hem sina uppdrag, i första hand i Stockholmsregionen med avstickare upp mot Uppsala. Som ensamföretagare är det viktigt att utrustningen fungerar med ett minimum av ståtid, vilket påverkar valet av leverantör.
– Jag har väldigt bra erfarenhet både från mina tidigare Cat-schaktare och från den svenska representanten så jag såg ingen anledning att byta, säger Peter Hedendahl.
Steve Faucher, produktspecialist på Caterpillar, berättar att den nya modellen behållit mycket av grundkonstruktionen från föregående generation. Däribland det fjädrande underredet som gör att maskinen följer markens profil, vilket förbättrar greppet. Även differentialstyrningen som ger full kraft på båda banden vid sväng har hängt med.
– När ett band går snabbare minskar hastigheten på det andra lika mycket. Det ger bättre manövreringsförmåga, i synnerhet då belastningen på bladet är stor, och kortare cykeltider. Differentialstyrningen är speciellt värdefull då underlaget är dåligt och vid arbete på sluttande mark, säger Steve Faucher.
– I samband med att vi installerat den nya steg IIIb-anpassade motorn har vi också förbättrat bland annat hydraulik och växelläda liksom förstås komforten i hytten och servicevänligheten.
Servicepunkterna är samlade och sitter lätt åtkomliga från marknivå. Exempelvis kan batteriet kopplas loss, motorn stängas av och extrabelysning slås på och av utan att föraren behöver klättra på maskinen. Samtidigt finns exempelvis ledstänger och plattformar som underlättar såväl på- som avstigning.
– En stor fördel med att det är så enkelt att byta exempelvis oljefilter är att man inte slarvar med att serva maskinen. Därmed minskar risken för att utebliven service ska resultera i skador och dyrbara reparationer, Jag har också tecknat ett basserviceavtal med Pon Equipment och dessutom är det fyra års garanti, säger Peter Hedendahl.
Maskinen drivs av en av Caterpillars egenutvecklade Acertmotorer, i det här fallet en sexcylindrig variant på 15,2 liter som ger en nettoeffekt på 231 kW eller drygt 310 hästkrafter.
Powershift-transmissionen av planettyp är baserad på modultänkande, vilket inte minst förenklar servicen. Enligt Steve Faucher är det till stor del transmissionens förtjänst att maskinen upplevs som snabb och lättmanövrerad tack vare smidiga växlingar och snabbt gensvar på förarens önskemål om ändrad hastighet eller riktning.
Till stor hjälp är även automatväxlingen som gör att föraren kan gå från en förinställd framväxel till en förinställd backväxel. Auto-kickdown innebär automatisk nedväxling när belastningen ökar. Föraren kan förstås även koppla bort de automatiska funktionerna och styra manuellt.
Det helt nya kylsystemet består av den inkapslade kylaren, en hydrauloljekylare och en luft-till-luft-efterkylare (ATAAC) som paketerats i ett plan.
Den hydrauldrivna, behovsstyrda fläkten justerar hastigheten utifrån aktuell temperatur, vilket minskar effektbehovet, sparar bränsle och minskar ljudnivån.
Maskinen kan fås med reverserande fläkt som kan byta riktning på luftflödet och därigenom rensa bort skräp från kylarcellerna.
Redan vid tillverkningen installeras de kablar och den teknik som behövs för att i ett senare skede installera exempelvis Accu Grade för kontroll och styrning.
Som tillval finns även en höjdkontroll som styr bladet efter önskad kontur och innehåller funktioner som automatisk rivar- och bladkontroll, samt höjdskydd. Det traditionella regleringssystemet har flyttats från bladkanten till hyttens övre del, något som minskar risken för skador på mottagaren, ger bättre sikt för föraren och eliminerar behovet av mottagare/antenn, mast och kablar.
När Peter Hedendahl åter klättrar upp i maskinen och startar motorn slås man på nytt av den tysta gången. Samtidigt slås man av övertygelsen att hans nuvarande maskin må vara den första i sitt slag i Europa, men det är definitivt inte den sista i Peter Hedendahls ägo. Även i fortsättningen kommer han att höra till de trogna bandschaktarkunderna i Sverige.