Fy Fabian vilken smäll
På tisdagsmorgonen small det. Klockan var 0620 när taket till Fabiangropen brast och med en öronbedövande smäll föll ner i håligheten samtidigt som en stor mängd lagrat gråberg följde med ner.
Det brakade rejält och dammolnet stod som en pelare när taket till Fabianmalmen i Malmberget slutligen brast. Enligt LKAB bröts pelaren mellan Fabian och Kaptensgropen sönder och rasade ner i Fabianrummet samtidigt som en stor del av det gråberg som lagrats i gropen rann ner i håligheten.
För 30 år sen var taket till Fabianmalmen 250 meter tjockt. Efter 30 års så kallad uppblockning har det tunnats ut och LKAB kunde redan i januari konstatera att aktiviteten på platsen ökat. De senaste två veckorna blev aktiviteten än mer intensiv och i måndags tog företagets bergmekaniker kontakt med Gällivare kommun, länsstyrelsen och Bergsstaten för att informera om genombrott väntade.
Enligt LKAB har u ppblockningen förlöpt precis som man väntat sig, och fick en öppning närmast Kaptensgropen. Företaget uppger att händelsen givit upphov till en del, relativt låga, vibrationer i marken och ett moln av vattenånga bildade en dammpelare som kunde skådas under förmiddagen. Incidenten uppges dock inte ha lett till några skador och inte heller märkts av i gruvan.
Fabianmalmens hålrum är ungefär 100 meter i diameter. Enligt LKAB är genombrottet cirka 60 meter i diameter och rester av takskivan uppges finnas kvar över en del av hålrummet. LKAB räknar med att dessa rester kommer att ”kalva” in successivt så att väggarna till slut kommer att var helt lodräta.
Uppblockning har inträffat tre gånger tidigare under 2000-talet, de tidigare fallen gäller malmkropparna Hermelin/Nedre Skåne, Parta och Vitåfors/Riddarstolpe, ett liknande förlopp ska också ha skett ovanför Sjömalmen i Kiruna.